Chef i Irak: Vi havde kameraer

Chefen for den danske bataljon i Irak i efteråret 2004 indrømmer nu, at de danske soldater rådede over videokameraer.

Men han siger, at han ikke vidste, at de blev brugt under den omstridte operation "Green Desert" og heller ikke spurgte til det bagefter, skriver Politiken.

Forsvaret har flere gange inden for det seneste år afvist, at der blev optaget video under aktionen, hvor 36 irakere blev anholdt. Men efter afsløringen af, at operationen faktisk blev videofilmet af danske soldater, siger John Dalby, daværende bataljonschef:

- Efterretningsfolkene havde kameraer til brug for rekognoscering, og det ser på videoen ud til, at det var dem, der blev brugt under operationen.

Selv om der ifølge Politiken er tale om "store synlige kameraer", så har Dalby ingen forklaring på sin manglende kendskab til, at de blev brugt under aktionen.

John Dalby forklarer, at han efter aktionen opfordrede sine soldater til at stå frem, hvis de havde viden om, at der var sket noget forkert under aktionen.

- Jeg spørger generelt og ikke specifikt om bånd. Men ingen melder sig. Jeg ved ikke hvorfor, når der var bånd, og i dag føler jeg det direkte ubehageligt, siger han.

11 af de 36 irakere, der blev anholdt under aktionen, kræver erstatning fra Forsvarsministeriet. De mener, de blev mishandlet under og efter tilfangetagelsen.

Torsdag fremlagde den tidligere efterretningsofficer Anders Kærgaard en video fra aktionen. I en kort sekvens ses irakiske soldater sparke de anholdte. Kærgaard siger til Ekstra Bladet, at han viste filmen til bataljonschefen.

En påstand som John Dalby afviser.

 

Dagens Gossip