Chefadvokat bag kritik af bortvisningspraksis

Bortvisningssager fylder pænt i ”ordrebogen” hos landets fagforeninger, men emnet fylder ikke meget i juristernes reoler med faglitteratur. Det bliver der dog ændret på, når chefadvokat Mikael Marstal fra Kolding den 17. juli udgiver en bog om bortvisning på Karnovs forlag.

45-årige Mikael Marstal, der juridisk chef i Det Faglige Hus i Esbjerg, gør i bogen ”Bortvisning, fritstilling, suspension” rede for reglerne om bortvisning og giver svar på en stribe generelle spørgsmål om eksempelvis afvikling af ferie og godtgørelser. I nogle tilfælde er det i orden at bortvise, men da man jævnligt oplever, at en bortvisning trækkes tilbage eller kendes uberettiget, er det åbenlyst, at nogle arbejdsgivere også misbruger bortvisningen som en mulighed for at lempe en medarbejder hurtigt og måske billigere ud af døren.

- Det er for nemt og for billigt at bortvise en medarbejder, uden at der er hjemmel til at bortvise. Bortvisning opleves som et voldsomt indgreb mod den bortviste. Tæppet forsvinder under én, når lønnen udebliver med en dags varsel. Medlemmerne giver udtryk for, at de både følelsesmæssigt, praktisk og økonomisk pludselig oplever bortvisningen som at falde ned i en kæmpestort hul, siger Mikael Marstal, der i 2011 udgav bogen “Lønmodtageres beskyttelse mod opsigelse ved graviditet, barsel og adoption”.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder

Uanset om bortvisningen er uberettiget, giver dette i sig selv ikke én krone i godtgørelse. Arbejdsgiveren forpligtes kun til også at betale en godtgørelse, hvis det ikke bare er bortvisningen, men også afskedigelsen, der er uberettiget. Mikael Marstal mener, at Funktionærloven bør ændres, så alene uberettiget bortvisning kan udløse op til seks måneders løn i godtgørelse:

Mikael Marstal har for nylig sikret Tina Kjær fuld oprejsning samt efterbetaling af løn og godtgørelse på tilsammen 294.383 kr., efter at hun blev fyret og bortvist efter 25 års ansættelse i en grafisk virksomhed i Thy. Hun havde lavet en aftale med sin leder om at kunne udføre noget af det pålagte overarbejde derhjemme, samtidig med at han stemplede ud for hende på arbejdspladsen. Lederen løb fra aftalen, da der kom fokus på misforholdet mellem stempelkort og hendes timer på arbejdspladsen.

Tina Kjær blev truet med politianmeldelse og presset til at skrive under på bortvisningen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip