Chefen må ikke presse dig til vaccination

Lønmodtagerne skal fastholde retten til at bestemme over egen krop, selvom arbejdsgiverne presser på for at få de ansatte til at lade sig vaccinere.

Sådan lyder det fra fagforbundet HK/Privat, der hvert år får henvendelser fra medlemmer om problemstillingen.

- Mange af vores medlemmer er blevet presset til at lade sig vaccinere eller har været oppe af skændes med ledelse eller kolleger om det. Det er baggrunden for, at vi understreger, at man råder over sin egen krop, siger arbejdsmiljøkonsulent Svend Erik Hermansen til Newspaq.

I en almindelig vintersæson rammer influenza 5-10 procent af befolkningen, men cirka hvert andet til tredje år optræder influenza i særligt omfattende epidemier, hvor op mod 20 procent af befolkningen bliver syge.

Under større udbrud af influenza stiger antallet af hospitalsindlæggelser og dødsfald især blandt den ældste del af befolkningen og blandt risikogrupper med visse kroniske sygdomme, oplyser Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside. Styrelsen skriver også, at vaccination er den bedste beskyttelse mod influenza.

Danske Lægers Vaccinationsservice, der tilbyder vaccinationer til ansatte på 1.300 arbejdspladser, oplever, at cirka 15 procent af de ansatte tager imod tilbuddet og bliver vaccineret mod influenza. Det er omtrent 30.000 personer i alt.

For at undgå problemer med pres bør man tale om vaccinationstilbuddet på arbejdspladsen og i Samarbejdsudvalget.

HK/Privat anbefaler, at man indfører en vaccinationspolitik på arbejdspladsen.

 

Dagens Gossip