Chefredaktør: Lego-magtskifte er mere symbolsk end reelt

Skrevet af admin

28/04/2016

Dagens topnyheder

Torsdag overlod Kjeld Kirk Kristiansen sin post som næstformand i bestyrelsen i Lego og formand for Lego Fonden til sin 37-årige søn, Thomas Kirk Kristiansen. Og selv om den manøvre har stor symbolsk værdi, er det ikke reelt et magtskifte i toppen af Lego.

Sådan lyder vurderingen fra chefredaktør på Børsen Niels Lunde, der er forfatter til bogen "Miraklet i Lego" fra 2012.

- I realiteten er der ikke sket ret meget i dag. Det er blevet afklaret i dag, at det bliver Thomas af de tre børn, der skal varetage ejerrollen i fremtiden. Men det lå allerede i kortene, siger han.

- Men magten over Lego ligger stadig hos Kjeld Kirk Kristiansen, i kraft af at han er formand for Kirkbi, altså deres pengetank. På den måde er det et lille første skridt i et generationsskifte. Det er symbolsk stort.

75 procent af Lego-koncernen ejes af Kirkbi, der er et investeringsselskab. Her sidder Kjeld Kirk Kristiansen stadig som bestyrelsesformand, ligesom han stadig vil være menigt medlem i bestyrelsen i Lego.

Dermed er Thomas Kirk Kristiansen udpeget som kronprins i Lego-riget.

- Vi ved meget, meget lidt om ham. Han er anonym udadtil. Internt i virksomheden har han været aktiv i nogle år, siden han kom i bestyrelsen i 2007. Han kender virksomheden temmelig godt indefra.

Ifølge Niels Lunde vil Thomas Kirk Kristiansen stå for samme projekt som sin far: At stimulere leg og læring.

Hvornår Kjeld Kirk Kristiansen overlader tøjlerne helt til sin søn er ikke til at vide, vurderer Niels Lunde, der dog tror, det kommer til at tage tid.

- Jeg tror, at Kjeld får svært ved det, når dagen måtte komme. Han havde også svært ved at slippe posten som administrerende direktør i sin tid til Jørgen Vig Knudstorp. Så jeg tror, det kommer til at gå langsomt, siger Niels Lunde.

/ritzau/