Chimpansen Per fra Odense Zoo er på lykkepiller

I disse dage holder Odense Zoo ekstra godt øje med en af havens beboere. Den 30 år gamle chimpanse, Per, lider af nedtrykthed og angstanfald, og derfor får han antidepressiv medicin. 

- Det går meget godt med ham nu, konstaterer vicedirektør Bjarne Klausen over for Dagens.dk.

Gennem en længere periode har personalet langsomt trappet Pers dosis af medicin op. Samtidig er han blevet tilset af psykologer, og han har også været på Odense Universitets Hospital for at blive CT-scannet.

Arbejdet er nu begyndt at bære frugt, men vi skal ikke langt tilbage for at finde eksempler på, at Per var alt andet end en glad abe.

- Han havde det problem, at han blev angst og hidsig, og det blev bare værre og værre, siger Bjarne Klausen.

Kom fra Holland

Historien om Per begynder i Holland. Her bor han på et testcenter for HIV-sygdom. Per bliver behandlet godt, og han er ikke udsat for sygdom. I dagligdagen er han i tæt kontakt med mennesker.

Men da Per kommer til Odense Zoo for år tilbage, begynder det at gå galt.

- I starten var han god til at klare sig i flokken, men vi kunne se, at han ofte søgte ud til hegnet for at komme i kontakt med mennesker. Det er ikke en naturlig adfærd, siger Bjarne Klausen og fortsætter:

- Inden for det seneste år begyndte han for alvor at miste grebet, og de andre begyndte at banke ham. Det er ikke normalt i en chimpanseflok. Han søgte væk fra flokken og oftere hen mod hegnet.

Gik amok

Et andet eksempel på Pers ustabile psyke var i 2009. Her måtte 2000 gæster i Odense Zoo evakueres, fordi det var lykkedes ham at sparke hul i den inderste del af det pansrede glasbur.

Anfaldet kom under et voldsomt tordenvejr, og Odense Zoo formoder, at det var årsagen til den voldsomme adfærd.

Det lykkedes aldrig Per at bryde ud, og alarmen blev hurtigt afblæst. Hovedpersonen selv kom heldigvis ikke noget til.

Stabil i flokken

Men personalet i Odense Zoo er nu, ifølge Bjarne Klausen, for alvor begyndt at kunne se en bedring for den 30-årige chimpanse.

- Vi er begyndt at kunne se en effekt fra medicinen. Og vi går langsomt frem, til vi har fundet det rette niveau, siger han.

Bjarne Klausen understreger, at Per er en vigtig del af chimpanse-flokken.

- Han har altid haft en god og stabiliserende effekt på flokken. God til for eksempel at styre hunnerne. Så hans nedtur har været rigtig ærgerlig.

Pers adfærd er nu kraftigt forbedret. Han er begyndt at træde i karakter og får heller ikke bank mere, fortæller Bjarne Klausen.

Dagens Gossip