Chok: Gigantisk lager af smeltevand under Grønlands iskappe

Skrevet af admin

26/12/2013

Mest læste i dag

Forskerne skal til at revurdere de klimamodeller, der beskriver den smeltende indlandsis i Grønland og smeltevandets bidrag til de stigende verdenshave.

Det siger den danske glaciolog og polarforsker, ph.d. Sebastian Mernild, der arbejder ved universitetet i Valdivia i Chile.

Amerikanske videnskabsfolk har nemlig opdaget, at der under den grønlandske indlandsis gemmer sig et enormt reservoir af smeltevand, som ligger der hele året. Ifølge BBC dækker vandet under isen 70.000 kvadratkilometer - et område som Irland.

Denne ophobning af vand - og den medfølgende forsinkelse, før smeltevandet når ud i havet - betyder, at det er meget vanskeligere end hidtil antaget for forskerne at beregne, hvor meget den smeltende is får havenes vandspejl til at stige.

- Vores modeller mangler et vigtigt led, nemlig opmagasineringen af flydende vand under isens overflade.

- Derfor står det videnskabelige samfund over for en vigtig udfordring, hvis vi skal minimere usikkerheden på vores estimater, siger Sebastian Mernild til Ritzau.

Undersøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Geoscience. Den viser, at en stor del af smeltevandet er bundet i delvis kompakt is, kaldet firn, som er is, der er over et år gammel. Den kan sammenlignes med "slush ice".

Forskerne borede i 2011 dybt ned i Grønlands is og blev forbløffede, da der op af borehullet strømmede flydende vand, selv om lufttemperaturen var 15 frostgrader.

- Den opdagelse var en overraskelse. Vi er nødt til at forstå det nye system mere fuldstændigt, hvis vi skal forudsige havstigningen, siger professor Rick Forster fra University of Utah til BBC.

Forskerne anslår, at vandlageret under isen holder på cirka 140 milliarder ton vand, svarende til en årlig havstigning på 0,4 millimeter

Ifølge seneste rapport fra FN's Klimapanel mistede indlandsisen i perioden 1992-2001 hvert år 34 milliarder ton is. Den mængde voksede til 215 milliarder ton is årligt mellem 2002 og 2011.

Sebastian Mernild finder det vigtigt at få afklaret, om zonen med "slush ice" er stabil, eller om den uden varsel kan drænes og lede store mængder smeltevand ud, så verdenshavene stiger.

- En fortsat overvågning af zonens vandindhold og udbredelse er nødvendig, hvis vi skal gøre os håb om at forstå, hvornår "svampen er fyldt op", siger han.

/ritzau/