Chokerede australiere lægger blomster ved gidselcafé

Skrevet af admin

16/12/2014

Dagens topnyheder

Det er en overskyet morgen, indbyggerne i Sydney vågner op til, dagen efter et gidseldrama udspillede sig på en café i byens finansdistrikt.

Dramaet fandt sted på Lindt Chocolate Cafe, hvor australierne tirsdag morgen klokken otte lokal tid lægger blomster for at mindes de to personer, der - foruden gidseltageren - mistede livet. Fire blev desuden såret, da politiet stormede caféen natten til tirsdag.

Ritzau-journalist Peder Top Poulsen befinder sig foran caféen, hvor politiet netop har rykket afspærringen tilbage.

- På en måde virker det som en meget normal morgen, men samtidig er det helt anderledes. Der er mange mennesker, der stopper op og kigger på caféen, hvor de står i to minutter i et forsøg på at begribe, hvad der sker.

- Der er også nogen, der lægger blomster foran caféen, hvor der ligger omkring 30 nu. Der kommer flere hele tiden, men det er stadig tidligt om morgenen, siger han.

Hele verden fulgte med, da politiet klokken 02.10 tirsdag morgen lokal tid valgte at storme caféen, efter der var lydt skud.

Som følge af skyderiet blev en 50-årig mand - formentlig gidseltageren - erklæret død ved ankomsten til hospitalet. En anden 34-årig mand og en kvinde på 38 år blev også erklæret døde ved ankomsten til sygehuset.

Det forlyder, at politiet stormede caféen, fordi der lød skud.

- Folk er meget triste og undrer sig over, hvordan situationen kunne opstå.

- Generelt er der en positiv holdning til, hvordan politiet har håndteret det. Men som altid når der er dødsfald, stiller folk spørgsmål ved, hvordan det er blevet håndteret, siger Peder Top Poulsen.

Premierminister Tony Abbott rejser senere på dagen fra hovedstaden Canberra til landets største by Sydney for at blive orienteret om situationen af politiet.

Under gidselsituationen blev gidsler tvunget til at fremvise et flag, som ofte bruges af den militante bevægelse Islamisk Stat. Det sorte og hvide flag viser Shahada, som er en trosbekendelse for muslimer.

- Det er ikke min opfattelse, at man lægger muslimer for had, men viser stor opbakning og forståelse af, at det er en enkelt mand, der har begået en sindssyg gerning.

- Det har intet med religion at gøre, folk kan sagtens gennemskue, at det er en enkelt mands gerning, siger Peder Top Poulsen.

ritzau/