Christel Schaldemose: EU nøler mod hormon-forstyrrende stoffer

Det socialdemokratiske medlem af Europarlamentet, Christel Schaldemose, mener at EU nøler når det gælder om at få stoppet brugen af hormon-forstyrrende stoffer.

Det skriver hun i dette indlæg på netnyhederne.dk.

- Det er ikke sjældent, at medierne har nyheder om nye undersøgelser, der viser skræmmende resultater af hormonforstyrrende stoffer. Og det er vel at mærke stoffer, du kan finde i helt almindelige hverdagsting som mors creme, fars fjernsyn og sønnikes badebassin.

- Bevisbyrden mod stofferne er vokset gevaldigt i de senere år. For eksempel har et italiensk studie netop vist, at kærestepar, som har svært ved at få børn, har flere såkaldte ftalater i kroppen end par, der får børn på helt naturlig vis. Disse ftalater vurderes som de skyldige bag vanskelighederne ved at få børn. Det er helt i tråd med, hvad den danske forsker Niels Erik Skakkebæk konstaterede for år tilbage i Danmark.

For nylig holdt Christel Schaldemose en konference i Europa-Parlamentet for at sætte spot på det stigende antal videnskabelige resultater om de skadelige stoffer.

- Der er ikke længere tvivl om, at de hormonforstyrrende stoffer påvirker vores helbred. Og de allerseneste undersøgelser indikerer endda, at stofferne også er medvirkende til, at børn får psykiske lidelser og diagnoser som ADHD. På konferencen var vi alle enige om, at det er nødvendigt at handle politisk nu for at skære antallet af hormonforstyrrende stoffer i vores hverdag ned.

- Det er nødvendigt, fordi størstedelen af industrien ikke frivilligt vil bytte de farlige stoffer ud med ufarlige eller mindre farlige. Og det er ikke bare industrien, der er fodslæbende. Også EU-Kommissionen sidder på hænderne trods alle undersøgelserne. Den mener ikke, der er tilstrækkeligt med beviser, og den lader vente på sig med at opdatere EU's politik på området.

- Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor meget mere der skal til, før Kommissionen vågner. Skal det blive mere almindeligt at få hjælp til at blive gravid end at klare det selv? Skal endnu flere fostre skades på kønsorganerne eller i hjernen, før vi griber ind? Det kan jo ikke være rigtigt, at nøl skal gå ud over vores sundhed. Jeg kæmper for retten til en hverdag uden hormonforstyrrende stoffer, men så længe Kommissionen ikke vil være med, ser det sort ud på europæisk plan, mener Christel Schaldemose.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip