Christiansborg overvejer afskaffelse af jobklausuler

Måske er et forbud vejen frem, lyder det nu på tværs af Folketinget.

»Rent principielt er vi ikke tilhængere af arbejdsmarkedsklausuler, da vi støtter idéen om et mobilt arbejdsmarked, så det er et forslag, som jeg gerne vil se positivt på,« siger de Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq (R).

Han understreger, at den mindre mobilitet på arbejdsmarkedet, som jobklausulerne skaber, betyder, at »vi bruger vores hoveder og hænder på en mindre hensigtsmæssig måde«.

»Og det betyder mindre vækst. Så det er bestemt et forslag, som vi gerne vil se positivt på,« siger Nadeem Farooq.

Venstre holder fast i, at der kan være brug for jobklausuler, så en medarbejder ikke skader en virksomhed ved at tage værdifuld viden med sig over til en konkurrent, men forstår godt kommissionens anbefaling og mener i øvrigt, at klausulerne er alt for udbredt. Det kan være farligt i et lille land som Danmark, lyder det.

»Der er relativt få kapaciteter. Hvis man låser dem og sætter dem ud af spillet i længere tid, så er man reelt med til at begrænse konkurrencen, vareudbuddet og den frie prisfastsættelse. Og det er ikke fornuftigt i en liberal markedsøkonomi,« siger erhvervsordfører Kim Andersen (V).

Han opfordrer regeringen til hurtigst muligt at sætte gang i et udredningsarbejde, der skal konkludere, om der er brug for et forbud.

»Og så vil vi fra Venstres side gerne være med til at se på, hvordan vi kan hegne det her med jobklausuler ind, hvis det er noget, der har bredt sig,« siger Kim Andersen.

Både de Radikale og SF melder sig klar til at samle den handske op, som Venstre har kastet, for at komme til bunds i sagen, og Dansk Folkeparti har ikke noget imod et forbud mod jobklausuler, da de ifølge partiets erhvervsordfører kan være med til at dræne landet for viden.

»Vi har kunnet se, at folk med viden og indsigt for eksempel vælger at flytte til en virksomhed i Asien, og det betyder selvfølgelig, at der er en konkurrencemæssig udfordring også for de danske virksomheder. Så vi skal have nogen til at se på, hvad vi kan gøre rent lovgivningsmæssigt,« siger Hans Kristian Skibby (DF).

Enhedslisten mener, at brugen af jobklausuler har taget overhånd og bliver brugt i situationer, hvor det er unødvendigt, når en murersvend eller en tømrersvend skal være omfattet af en klausul, da de som regel ikke får indsigt i noget strategisk alligevel. Der kunne man eksempelvis stramme lovgivningen, mener partiet.

Hvis der kommer et forbud vil det ifølge Dansk Erhverv få den helt modsatte effekt af, hvad Produktivitetskommissionen er kommet frem til.

»Hvis man afskaffer klausuler, så er det et spørgsmål om, at man eksempelvis ikke får vidensopbygget medarbejderne godt nok, fordi man holder kortene tættere til kroppen, end man normalt gør,« siger Jannie Merete Pedersen, der er advokat i Dansk Erhverv.

Konservative vil ikke gå med på et forbud, men anbefaler, at jobklausuler bruges med omtanke, mens en stort set samlet fagbevægelse vil jobklausulerne til livs.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip