CIA: Islamisk Stat vil gå efter mål uden for Syrien og Irak

Skrevet af admin

17/06/2016

Mest læste i dag

I Irak har regeringstro styrker sendt Islamisk Stat i defensiven, og i Syrien er den yderliggående gruppe under pres fra blandt andet vestlige og russiske luftangreb.

Men i takt med, at Islamisk Stat mister terræn i Irak og Syrien, er der en risiko for, at den militante bevægelse skifter taktik og begynder at planlægge angreb uden for det område, der udgjorde gruppens selvudråbte kalifat.

Det siger chefen for den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

- For at kompensere for deres tab af territorium, vil Isil i stigende grad benytte sig af guerillataktikker, herunder højprofilerede angreb uden for de områder i Syrien og Irak, som gruppen kontrollerer nu, siger CIA's direktør, John Brennan, med brug af en forkortelse for Islamisk Stat.

Analysen faldt under Brennans besøg i det amerikanske senats efterretningsudvalg, hvor CIA-chefen tegnede et dystert billede af kampen mod den militante islamistiske bevægelse.

Han advarede blandt andet om, at der er tegn på, at gruppen træner folk, der skal kunne indsættes i fremtidige angreb.

- Islamisk Stat har et stort korps af vestlige krigere, der potentielt kan bruges som agenter for angreb i Vesten, siger Brennan.

- Trods alle vores fremskridt mod dem på slagmarken og på det økonomiske område, har vores indsats desværre ikke mindsket gruppens evne til at udføre terror og dens globale rækkevidde, tilføjer han.

Ifølge CIA-chefen viser angrebet som det i Orlando i Florida, hvor 49 mennesker blev dræbt ved et angreb mod en natklub for homoseksuelle, at Islamisk Stat kan inspirere sympatisører til at foretage alvorlige angreb.

Den 29-årige mand, der angreb natklubben i Orlando, havde ifølge flere rapporter umiddelbart inden angrebet erklæret troskab over for Islamisk Stat.

CIA-chefen advarer samtidig Senatets efterretningsudvalg om, at Islamisk Stats afdeling i Libyen "formentlig er den mest udviklede og farlige", og at gruppen har planer om at brede sig i Afrika og planlægge angreb både der og i Europa.

/ritzau/dpa