CIA-rapport frikender Saudi-Arabien for 2001-terrorangreb

Saudi-Arabien var ikke indblandet, da USA blev angrebet af terrorister 11. september 2001.

Det er konklusionen i en rapport, der indtil nu har været hemmeligholdt. Men CIA chefen, John Brennan, kunne søndag fortælle, at dele af den ellers fortrolige rapport sandsynligvis snart bliver åbnet for offentligheden.

- 11. septemberkommissionen har kigget meget nøje på beskyldningerne om Saudi Arabiens indblanding.

- Deres konklusion er, at der ikke er tegn på, at hverken den saudiske regering eller højtstående saudiske embedsmænd skulle have støtte angrebene, siger Brennan til den saudisk ejede tv-station Arabiya.

Rapporten blev udarbejdet i 2002, men indtil nu har de 28 sider om Saudi Arabiens eventuelle rolle været fortrolige.

Siden angrebet har der floreret rygter om, at Saudi-Arabien havde en finger med i planlægningen af angrebet, hvor to fly blandt andet blev fløjet ind i World Trade Center i New York.

En stor del af angrebets bagmænd var fra Saudi-Arabien, og det har i de forgangne år været til diskussion, om amerikanere kan sagsøge den saudiske regering for skaderne, som angrebet forvoldte.

I maj vedtog det amerikanske senat, at de pårørende til ofrene skal have mulighed for at sagsøge, men Det Hvide Hus har truet med at nedlægge veto mod den beslutning.

Saudi-Arabien benægter, at de skulle have støttet de 19 flykaprere, der dræbte næsten 3000 mennesker for snart 15 år siden.

Senatets initiativ er ikke faldet i god jord i den saudiske hovedstad Ryiadh. De truer med at sælge amerikanske aktiver og værdipapirer for op mod 750 milliarder amerikanske dollar, hvis loven bliver en realitet.

- Jeg tror, at de 28 sider bliver offentliggjort, og det, tror jeg, er godt, siger Brennan i et interview med den saudisk ejede tv-station Arabiya.

De amerikanske myndigheder er i juni i gang med at gennemgå, om materialet kan offentliggøres. Den tidligere senator Bob Graham har meddelt, at Det Hvide Hus i løbet af juni vil beslutte, om de fortrolige papirer kan tåle at blive læst af offentligheden.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip