Cigaretprisen er afgørende for især unges rygelyst

I kampen mod rygning er prisen på tobak et af de mest virkningsfulde instrumenter.

Sådan lyder det fra professor Knud Juel ved Statens Institut for Folkesundhed, der for et par år tilbage var del af en forskergruppe, der netop undersøgte sammenhæng mellem pris og forbruget af tobak.

- Undersøgelsen viste, at prisen har stor betydning. Især for de unge, der jo ikke har så mange penge til rådighed, og for hvem det ikke ville være ligegyldigt om en pakke cigaretter koster 40 eller 100 kroner, siger han.

Antallet af danske rygere har ifølge Knud Juel - ligesom prisen - ikke rykket sig mærkbart de seneste fem år, og det er i dag fortsat omkring 17 procent af danskerne, der ryger dagligt.

Det er derfor på den korte bane næppe muligt at gøre Danmark helt røgfrit, men ifølge professoren bør et niveau på fem procent af befolkningen være inden for det muliges kunst.

- Det kan være svært at få mangeårige rygere til at stoppe, men det bør være muligt at forhindre flere unge i at begynde, siger han.

- Prisen er vigtig, men man kunne også slå langt hårdere ned på overtrædelser af den eksisterende lov om ikke at sælge tobak til unge under 18 år, for det er jo de færreste, der begynder at ryge, efter de er fyldt 18, siger Knud Juel.

I undersøgelsen om forholdet mellem pris og forbrug fra Statens Institut for Folkesundhed er forskellige scenarier opstillet.

I et af dem sættes prisen på en pakke cigaretter op med 50 procent, hvilket ifølge forskerne på få år ville resultere i 80.000 færre rygere og et deraf følgende markant lavere dødstal frem mod 2050.

I et andet scenarie sættes prisen ned med 10 procent, hvilket på få år giver 3000 flere rygere og en mindre stigning i rygerelaterede dødsfald.

/ritzau/

Dagens Gossip