Civile i Sydsudan fanget i kirker og på skoler uden vand

I FN's Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) forbereder man sig på, at de seneste dages kampe i Sydsudans hovedstad, Juba, kan forårsage en stor flygtningestrøm ud af det voldsplagede land.

Mindst 36.000 mennesker er flygtet internt fra kampe i den sydlige del af hovedstaden, hvor de søger ly i bygninger bevogtet af FN og andre steder.

Det skiver nyhedsbureauet Reuters.

En FN-bygning i Juba er blokeret af militæret, og mange civile er fanget i kirker og på skoler uden adgang til vand og sanitære forhold. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

FN opfordrer til, at de fordrevne kan bevæge sig frit, og at de beskyttes i kampene.

- Adgangen til de mennesker, der er i nød, er begrænset på grund af de igangværende kampe og usikkerheden, siger FN-talskvinde Alessandra Vellucci på et pressemøde i Genève tirsdag.

Samtidig opfordrer FN's Flygtningehøjkommissariat Sydsudans nabolande til at åbne deres grænser for flygtningene.

Kampene brød ud mellem parterne i torsdags, og flere hundrede er meldt dræbt de seneste fire dage.

Ifølge Sydsudans informationsminister, Michael Makuei, blev over 300 soldater dræbt i kampene alene fredag.

Mandag aften bad præsident Salva Kiir og vicepræsident Riek Machar deres respektive styrker om at indstille kampene, og tirsdag forlyder det, at der igen er stille i Sydsudans hovedstad.

Præsident Salva Kiir siger via sin talsmand, at han ønsker at forhandle med sin vicepræsident, den tidligere oprørsleder Riek Machar, om at genoprette freden i Juba.

- Tiden for diplomati er kommet. Præsident Salva Kiir er klar. Han venter i paladset, på hvem der nu en gang er parat til diplomati, således at situationen kan blive løst, og freden kan sænke sig, siger talsmand Ateny Wek Ateny ifølge nyhedsbureauet dpa.

Kiir underskrev i august sidste år en fredsaftale, og Machar blev som led i den genindsat som vicepræsident i april i år. Men freden mellem de to kamphaner varede kort.

/ritzau/

Dagens Gossip