Claus Hjort: SR-regeringen kørte økonomien til kanten

SR-regeringen kørte med skyklapper på, så dansk økonomi endte helt ude i vejkanten med et minus på 0,7 procent af bruttonationalproduktet. Det ligger over budgetlovens grænse på 0,5 procent, som Folketingets flertal støtter for at følge krav fra EU.

Det siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) om regeringens kasseeftersyn af SR-regeringen, som blev fremlagt mandag. Han må spare tre milliarder kroner på næste års finanslov for at få økonomien på ret kurs og undgå endnu en henstilling fra EU, siger han.

- Det er ikke et politisk ritual, fordi magten er skiftet. Desværre viser tallene det sort på hvidt, siger Claus Hjort Frederiksen, som afviser, at seancen er en straffeekspedition mod SR-regeringen.

Han skoser SR-regeringen for at gå økonomisk helt til grænsen med sine mange ufinansierede valgløfter og milliardstore ubetalte regninger i valgkampen.

- Thorning-Schmidt og Corydon nævnte hele tiden tallet 39 milliarder kroner, som var det beløb, der var at gøre godt med frem til 2020. Nu viser Finansministeriets opgørelse, at det tal skal reguleres ned med otte milliarder kroner, siger Claus Hjort Frederiksen.

SR-regeringen planlagde sin finanspolitik i valgåret 2015 helt uden sikkerhedsmargin, så budgettet ligger i den øvre grænse i budgetloven, mener han.

- Frem for at ligge sikkert på vejen valgte regeringen at lægge sig helt ude ved den yderste vejkant. Tallene viser, at vi nu er kommet for langt ud. Som ny regering skal vi altså dreje kursen for at få Danmark ind på sikker vej igen.

- Der var ikke meget rettidig omhu i den måde, den tidligere regering tilrettelagde sin politik på. Jeg konstaterer, at Thorning-Schmidt og Corydon valgte at gå helt til kanten og så håbe på det bedste frem til valget, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/

Dagens Gossip