Claus Hjort: Vi bryder ikke løfte til kommunerne

Skrevet af admin

14/01/2016

Dagens topnyheder

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser, at regeringen bryder et løfte til kommunerne om at forhandle om flere penge til de mange flygtninge og asylansøgere.

- Vi begår ikke løftebrud. Vi har en aftale om at sætte os sammen og se, hvordan det går, og det vil vi indkalde til, siger Claus Hjort Frederiksen til Ritzau.

Men regeringen vil først forhandle økonomi med kommunerne til sommer, understreger finansministeren, før han går på scenen til Kommunaløkonomisk Forum 2016 i Aalborg Kultur- og Kongrescenter.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), mener, at regeringen løber fra et løfte om at kigge på kommunernes økonomi.

KL og regeringen lavede i september en opfølgning på sommerens økonomiaftale, hvor parterne indføjede en passus om, at man på integrationsområdet vil lave et økonomisk eftersyn senest i januar 2016.

Men Claus Hjort Frederiksen afviser, at regeringen har lovet, at der skal tales økonomi med kommunerne før til sommer.

Han minder om, at flygtningene det første år er en rent statslig udgift, og ifølge finansministeren er det Finansministeriets pengekasse, der er under det største pres.

- Jeg mærker i mine budgetter, at der virkelig er et pres på den statslige økonomi. Kommunerne skal huske på, at der er refusion for en lang række af de udgifter, de har. Men jeg anerkender, at vi kan gøre det bedre på en lang række ting, siger Claus Hjort.

Han peger blandt andet på, at regeringen vil komme kommunerne i møde ved at bløde op på reglerne eksempelvis omkring husning af flygtninge, ligesom man vil se på, hvor mange børn der må være i modtageklasserne.

- På den måde hjælper vi hinanden med at smidiggøre reglerne, så det bliver mere økonomisk overkommeligt, siger Claus Hjort.

/ritzau/