Claus Hjort: Vi lever i en ekstremt usikker tid

Det er soleklart, at Spanien og Portugal ikke har gjort tilstrækkeligt for at rette op på landenes store budgetunderskud.

Det slår finansminister Claus Hjort Frederiksen fast, da han ankommer til møde med EU's økonomi- og finansministre i Bruxelles.

Både Spanien og Portugal har tidligere fået henstillinger fra EU-Kommissionen om at løse problemerne. Og i den "ekstremt usikre tid", vi lever i, bliver EU nødt til at overholde de regler, som medlemslandene selv har stillet op, siger ministeren.

- Nu har englænderne stemt sig ud, og vi ved ikke, hvilke implikationer det får for økonomien og investeringerne i Europa, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Hvis vi i en så usikker situation omkring vækstudsigterne og økonomien i Europa vælger ikke at overholde reglerne, stiller det Europa i en meget mærkelig og uheldig situation.

- Det skaber det indtryk til omverdenen, at vi har opgivet, siger finansministeren.

Hvis EU-landene som ventet vedtager, at Spanien og Portugal ikke overholder de henstillinger, de tidligere har fået, skal EU-Kommissionen inden for 20 dage komme med et bødeforslag til begge lande.

Bøderne er som udgangspunkt på 0,2 procent af bruttonationalproduktet. Men de kan også være lavere eller endda ende på nul.

Ud over bødesanktioner mod Spanien og Portugal skal økonomi- og finansministrene også drøfte væksten i den europæiske økonomi efter briternes folkeafstemning. Her stemte et flertal for at forlade unionen.

Storbritanniens farvel vil også komme til at ramme Danmark, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Det får selvfølgelig nogle negative konsekvenser for os, siger han.

- Vi har jo ikke set det hele udfolde sig endnu, men jeg frygter, at Danmark og Europa går en usikker tid i møde. Så længe den engelske regering ikke konkretiserer, hvad de ønsker, vil den usikkerhed jo fortsætte.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip