Clinton får hård kritik i sag om sløseri med hemmelige mails

Den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton får skarp kritik for ikke at samarbejde med det amerikanske udenrigsministeriums generalinspektør i en undersøgelse af en e-mailsag fra hendes tid som udenrigsminister.

Clinton brugte således en privat server til noget af sin mailkorrespondance, og det er ved at blive efterforsket, hvorvidt hun sendte eller modtog hemmeligstemplede informationer på e-mailkontoen.

Udenrigsministeriet påpeger, at Clinton ikke sørgede for at få brugen af private servere juridisk godkendt. Udenrigsministeriets stab ville aldrig være gået med til det af sikkerhedshensyn, hedder det.

Hun kritiseres også for ikke at have udleveret oversigter over sendte og modtagne e-mails øjeblikkeligt, da hun blev bedt om det, skriver den amerikanske politiske-journalistiske organisation Politico i organisationens avis.

Clinton kritiseres desuden for ikke at have rettet sig efter udenrigsministeriets regler og politik, hedder det i rapporten.

- Som et minimum skulle udenrigsminister Clinton have overleveret alle e-mails, som havde nogen relation til ministeriet, inden hun forlod sin ministerpost. Da hun ikke gjorde det, så fulgte hun ikke ministeriets regler, hedder det i rapporten, som Politico har offentliggjort dele af.

Clinton og hendes assistenter afviste ifølge rapporten at blive udspurgt om e-mailsagen.

Rapporten er blevet sendt til Kongressens medlemmer.

I august sidste år udleverede Hillary Clinton et USB-stik og en server med kopier af sine e-mails til FBI. Det amerikanske forbundspoliti indledte derefter en efterforskning for at få fastslået, om der er blevet sendt eller modtaget hemmeligstemplede informationer på e-mailkontoen.

I juli 2015 oplyste generalinspektøren for efterretningstjenesterne, Charles McCullough, til Kongressen, at der var fundet fire e-mails fra Hillary Clintons konto med informationer, som var klassificerede.

Der er blevet spekuleret i, om sagen kan koste Clinton muligheden for at blive landets næste præsident.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip