Clinton: Fokus bør være på IS - ikke på at afsætte Assad

Skrevet af admin

19/11/2015

Dagens topnyheder

Den amerikanske præsidentkandidat Hillary Clinton siger, at en amerikansk militærindsats bør fokusere på at nedkæmpe Islamisk Stat og ikke på at fjerne Syriens præsident, Bashar al-Assad.

- Vi er nødt til at prioritere, siger hun ifølge Reuters under en tale i New York.

- Vores mål er ikke at afskrække eller indkapsle ISIS, men at besejre og ødelægge ISIS, siger Clinton og bruger en anden betegnelse for Islamisk Stat.

Saudi-Arabien har "flere niveauer af ansvar" i forhold til at bekæmpe den ekstremistiske bevægelse Islamisk Stat, som har vundet frem i Syrien og Irak.

Landet bør stoppe dets borgere i at støtte terrorisme økonomisk, siger den demokratiske præsidentkandidat, som altså udviser en mere aggressiv kurs end den amerikanske præsident, Barack Obama.

Udtalelserne skal ses i lyset af angrebene i Frankrig fredag aften, som kostede 129 mennesker livet, da flere islamister åbnede ild mod flere caféer, det franske nationalstadion og et spillested med op mod 1500 mennesker.

Islamisk Stat har tage skylden for angrebene.

Hillary Clinton siger derfor, at det er på tide med en "ny fase" i kampen mod Islamisk Stat.

Luftangrebene fra den USA-ledede koalition skal optrappes og skal bakkes op af "styrker på landjorden, som rent faktisk indtager mere territorium".

Det fremgår ikke, om der er tale om amerikanske eller andre styrker på jorden.

Det vil dog være en fejl at sende en stor styrke ind i Irak, hvor USA før har haft styrker indsat i årevis, lyder det.

Clinton fører i øjeblikket kapløbet om at blive den demokratisk nominerede præsidentkandidat.

Desuden opfordrer hun social medie-virksomheder til at bidrage til kampen mod terrorisme på eksempelvis Twitter og Facebook, hvis islamister spreder deres propaganda.

Virksomhederne kan dæmme op for terrorisme ved "hurtigt at lukke tilknyttede konti".

/ritzau/Reuters