Clinton og Trump bevarer føring efter Arizona og Utah

Skrevet af admin

23/03/2016

Dagens topnyheder

Republikaneren Donald Trump og demokraten Hillary Clinton vandt deres partiers primærvalg i Arizona tirsdag og fastholder deres klare førerpositioner i præsidentvalgkampen, selv om deres rivaler vandt i andre delstater.

Trump øgede sit forspring over sin nærmeste rival, Ted Cruz, i kampen om delegerede, mens den konservative senator fra Texas kunne fejre en sejr ved Det Republikanske Partis vælgermøde - det såkaldte caucus - i delstaten Utah.

Hillary Clinton vandt primærvalget i Arizona.

Ud over Arizona og Utah holder Demokraterne også vælgermøde i Idaho. Her vandt den 74-årige Bernie Sanders en meget tiltrængt sejr, efter at han har tabt mere og mere terræn til Hillary Clinton, som i den samlede stilling fører klart.

- Det var en langt større sejr end forventet i Arizona. Mange tak! Jeg vil aldrig glemme det, skrev Trump til sine vælgere på Twitter.

Trumps vigtigste mål er at sikre sig 1237 delegerede, som vil sikre ham sit partis nominering til præsidentposten og hindre, at der kommer et oprør mod ham fra ledende politikere i det republikanske bagland.

Efter tirsdages valghandlinger har Trump 741 delegerede mod 461 til Cruz og 145 til Kasich, viser tal fra den amerikanske tv-station CNN.

Hos Demokraterne er der bekymring i Clintons lejr over, at Sanders klarede sig imponerende godt i Idaho, hvor han fik ikke mindre end 78 procent af stemmerne mod kun 21 til Clinton.

Sanders vandt også i Utah og kan stadig sige, at han har en chance for at slå Clinton trods hendes store føring.

Clinton har nu omkring 1700 delegerede, mens Sanders har omkring 930. For at vinde nomineringen hos Demokraterne kræves der 2383 delegerede.

Valgkampen blev tirsdag stærkt præget af angrebene i Bruxelles. Trump siger i en kommentar, at "muslimer undlader at indrapportere mistænkelige aktiviteter til myndighederne".

- Dermed kunne de bidrage til at hindre angreb som det, der tirsdag kostede mindst 30 mennesker livet og sårede 230, siger han.

- Når de ser noget problematisk, bør de indrapportere det. Det sker ikke, og det er et stort problem, siger Trump til den britiske tv-station ITV.

/ritzau/AFP