CO2-udledningen i verden stagnerede i 2014

Udledningen af CO2 på globalt plan stagnerede sidste år, viser en opgørelse fra Det Internationale Energiagentur (IEA).

Det er første gang, det sker i 40 år, når man ser bort fra økonomiske kriseår.

Det er kun sket tre gange i de 40 år, at udslippet er faldet eller stagneret: Det var efter den anden oliekrise i 1980, hvor også USA havnede i recession. Næste gang var efter Sovjetunionens kollaps i 1992 og tredje gang efter den globale finanskrise i 2009.

- Det er virkelig en overraskelse. Vi har aldrig set dette før, siger IEA's cheføkonom, Fatih Birol, til avisen Financial Times.

For stagnationen i 2014 handler ikke om økonomisk nedtur. Der var i det år en global økonomisk vækst på over tre procent.

Årsagen skal findes i Kina, der er verdens største CO2-udleder, siger IEA. Kina bruger blandt andet mindre kul til energiproduktion end tidligere og satser mere på vandkraft og vindkraft.

Samtidig omstiller den rige del af verden sig i stigende grad til vedvarende energi.

I 2013 blev der globalt udledt 32,3 gigaton CO2, og det niveau blev fastholdt i 2014.

- Der kunne ikke komme nogen bedre nyhed for Paris, siger Birol med henvisning til et FN-klimatopmøde, der skal afholdes i den franske hovedstad senere i år.

Her er det håbet, at landene vil indgå aftaler om at mindske udledningen af CO2 og andre klimagasser, så temperaturen på Jorden kun vil stige med to grader i dette århundrede i forhold til niveauet før industrialiseringen i 1800-tallet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip