Colombias krigstrætte oprørere lægger våbnene

Colombias regering og oprørsgruppen Farc har torsdag underskrevet en aftale om våbenhvile, som er et vigtigt skridt i retning af at afslutte et halvt århundredes krig.

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, og Farc-lederen Timoléon "Timochenko" Jimenez underskrev aftalen i Cubas hovedstad, Havana, hvor forhandlingerne mellem de to sider har foregået siden 2012.

- Må dette blive krigens sidste dag, sagde den tydeligt berørte Farc-leder, da han trykkede hånd med præsident Santos efter underskrivelsen.

Santos betegner aftalen som "historisk" ved ceremonien, hvor der også er ledere fra andre sydamerikanske lande samt fra Norge. Sidstnævnte har spillet en vigtig rolle ved at mægle i forhandlingerne.

Det fremgår blandt andet af aftalen, at FN skal tage sig af de våben, som Farcs medlemmer nu lægger fra sig.

- USA lykønsker regeringen i Colombia med at have indgået en aftale med Colombias Revolutionære Væbnede Styrker (Farc) om en bilateral våbenhvile, en tidsplan for afvæbning og en sikkerhedsgaranti for tidligere kombattanter, lyder det i en meddelelse fra Det Hvide Hus.

Præsident Santos sagde tidligere på ugen, at han håber at kunne have den endelige fredsaftale på plads inden 20. juli.

Mæglerne bag aftalen siger til Reuters, at Farc accepterer, at der skal en folkeafstemning til for at godkende den endelige fredsaftale med Colombias regering.

De fleste colombianere har aldrig oplevet fred i deres land, men nu venter der efter alt at dømme lysere tider forude.

- For os, der har fulgt det her i mange år, er det en fantastisk nyhed, siger Stefan Åström, projektleder i det svenske Folke Bernadotteakademi, der har rådgivet den colombianske regering under fredsforhandlingerne.

Han tilføjer til det svenske nyhedsbureau TT, at det endnu ikke er helt klart, hvad parterne er nået til enighed om, men at regeringen formentlig er blevet tvunget til at give garantier for, at Farc kan deltage i det politiske system.

Den blodige krig mellem Colombias regering og Farc har kostet omkring 260.000 mennesker livet og sendt næsten fem millioner på flugt i løbet af det halve århundrede, den har varet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip