Colombias regering og Farc er enige om våbenhvile

Colombias regering og oprørsgruppen Farc har onsdag indgået en aftale om våbenhvile. Det meddeler de ifølge nyhedsbureauet AP.

Den bilaterale våbenhvile er det sidste store skridt mod en endelig fredsaftale, skriver AP på sin hjemmeside.

Kort forinden havde Farc meddelt, at gruppen kun var et enkelt skridt fra at indgå en aftale med regeringen.

- Aftalen er næsten færdig, der er kun ét punkt tilbage. Vi bør have en erklæring i morgen, sagde Farcs forhandler Pastor Alape tidligere onsdag.

Hans kollega Carlos Lozada skriver på Twitter:

- Torsdag 23. juni vil vi meddele, at det er krigens sidste dag.

Der er endnu nogle udeståender i forhandlingerne, herunder afvæbning af oprørerne.

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, sagde tidligere på ugen, at han håber at kunne have den endelige fredsaftale på plads inden 20. juli, skriver AFP.

Derpå skal den efter planen godkendes af de colombianske vælgere ved en folkeafstemning.

Præsidenten bad tirsdag sine forhandlere om at gøre en "sidste indsats" for at banke de sidste knaster i fredsforhandlingerne på plads.

- Jeg beder til Gud om at give os styrke til at fuldføre aftalen, forhåbentlig i denne uge, for vi er meget tæt på, sagde præsidenten i en tale.

Den blodige krig mellem Colombias regering og Farc har kostet omkring 260.000 mennesker livet og sendt næsten fem millioner på flugt i løbet af det halve århundrede, den har varet.

Fredsforhandlingerne mellem regeringen og Farc blev indledt i 2012 i den cubanske hovedstad, Havana. Cuba har sammen med Norge været mægler i forhandlingerne.

/ritzau/

Dagens Gossip