Computeren kan smadre din søvn

Brug af pc'er kan forårsage søvnbesvær, viser helt ny finsk forskning.

- Det er ikke nødvendigvis selve maskinen, der forårsager søvnbesværet, men de fysiske symptomer af brugen af pc så som smerter i nakken, siger professor Leena Korpinen fra det tekniske universitet i Tampere.

Flertallet af dem, der deltog i spørgeundersøgelsen om søvnbesvær arbejdede hele dagen bag en computerskærm. Dem, der led af søvnbesvær, brugte pc'en mere end resten af gruppen.

Kildematerialet i forskningen bestod af svar fra cirka 6.000 finner i 2002.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver du fed af søvnløse nætter

- Stationære pc'er har været brugt på samme måde i arbejdet længe, så resultaterne er ikke forældede. Der er dog sket en ændring, idet bærbare pc'er bruges betydeligt mere i det daglige arbejde end i 2002, siger Korpinen.

Eftersom man generelt tvinges til at kigge endnu mere nedad på den bærbare pc's lille skærm end på en stationær pc's store skærm, har den stigende brug af bærbare pc'er knap begrænset nakkesmerterne eller andre ergonomiske symptomer.

Ud over de mest almindelige symptomer som smerter i skuldre og nakke, så kan der også opstå andre symptomer, der går helt ned i benene.

Følg Dagens.dk på Facebook - gratis nyheder hver dag

For at lindre problemerne er det vigtigt at huske på, at arbejdsstillingen kan varieres mere, end mange måske tror.

- Eksempelvis kan man jo godt stå op, mens man læser papirer igennem.

Korpinen minder om, at de, der arbejder bag en pc, bør tage pauser flere gange om dagen.

- Selv forsøger jeg altid at sige, at man bør lytte til sin krop. Når man kan mærke, at det spænder et eller andet sted, så er det på tide at holde pause, siger hun og uddyber:

- Hvis man begynder at få ondt i musearmen, så skal man med det samme begynde at bruge den anden arm, inden problemerne bliver virkeligt alvorlige.

/ritzau/FNB

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip