Confederations Cup-succes har rejst brasiliansk fodbold

'O campeão voltou', 'O campeão voltou,' 'O campeão voltou'. Mestrene er tilbage, lød det hårrejsende fra størstedelen af publikum på det legendariske stadion Maracanã natten til mandag (dansk tid). Det brasilianske fodboldmandskab rejste sig efter flere års anonymitet og kritik med deres iøjnefaldende 3-0-sejr over selveste Spanien i finalen ved Confederations Cup.

- Efter sejren ser brasilianerne sig igen som de øverste i fodboldens hierarki, og den position har de savnet enormt. Så sejren har først og fremmest betydning for selvforståelsen og respekten omkring brasiliansk fodbold, siger journalist og forfatter til bogen 'Neymar – den brasilianske drøm' Peter Banke, der var i Brasilien for at følge Confederations Cup.

Den brasilianske befolkning har siden den seneste generation af verdensmestre fra 2002, som talte blandt andre ikonerne Ronaldo, Rivaldo, Roberto Carlos, Ronaldinho og Cafu, haft mere end svært ved at acceptere nationens hold. En defensiv spillestil og skuffende slutrunde-resultater er blandt årsagerne. For eksempel har Brasilien ved de seneste to verdensmesterskaber kun nået kvartfinalerne.

Men den nye generation stærkt ført an af den tekniske ekvilibrist Neymar har potentialet til at udfylde de store efterladte sko, mener Peter Banke.

- Der er en vis rangorden som brasiliansk fodboldspiller. Har man vundet VM, er man en folkehelt og et ikon på livstid. Den nye generation skal stadig vise meget, hvis den skal matche den popularitet, som spillere fra 2002-holdet havde. Før Confederations Cup havde Brasilien ikke et populært landshold, men nu har spillerne genvundet en masse tillid. De har vist, at de har potentialet til en blive en gylden generation, fortæller Peter Banke.

Manden, der har 'vækket' Brasilien, er ingen ringere end Luiz Felipe Scolari. I samba-nationen er han en legende, efter han i 2002 var træneren, der ledte de nu femdobbelte verdensmestre til VM-succes. Siden han overtog tøjlerne i december, er holdet igen begyndt at spille deres velkendte angrebsivrige og teknisk underholdende fodbold, som befolkningen har hungret efter i tiden under Carlos Dunga.

- Han har bevist, at han ikke har glemt sit håndværk, og han kan få alle egoerne til at spille sammen som et hold. Han har spillernes respekt og ikke mindst folkets respekt, fordi de ved, at han er en vinder, siger Peter Banke og fortsætter:

- Han har selv sagt, at det er vigtigere at vinde end at spille flot. Så han er ikke en romantiker, han kan også spille kynisk, og det accepterer brasilianerne også. De sidste 14 dage har jo også vist, at Brasilien stadig mestrer det smukke, men også kan være kyniske og arbejde hårdt, når det gælder.

Om under ét år samles verdens 32 bedste nationer ved verdensmesterskaberne i netop Brasilien. Hos brasilianerne tør man med sejren i Confederations Cup nu tro på VM-succes, og selv hos landstræneren kom sejren som en lettelse.

- Det var vigtigt ikke kun for holdet men for hele nationen af helt klare grunde. Vi er et hold, der stadig bliver formet og som har udsigt til en masse udfordringer, og jeg tror, at denne sejr vil udvikle holdet og give os mere selvtillid, sagde Luiz Felipe Scolari på pressemødet efter søndagens sejr.

Brasilien er tilbage. Det er der ingen tvivl om. Nu er det bare at se, om Neymar, Hulk, David Luiz og deres holdkammerater kan leve op til deres favoritstatus næste sommer.

Dagens Gossip