Connie H. vil have klimaambitioner på EU-topmøde

Skrevet af admin

12/03/2014

Dagens topnyheder

Klimakommissær Connie Hedegaard krydser fingre for, at EU's stats- og regeringschefer vil lægge sig i selen til topmødet i næste uge og sende et klart signal om, hvilke ambitioner EU har på klimaområdet frem mod 2030.

Allerhelst skal de tage i deres mund, at der skal være en reduktion af CO2-udslip på 40 procent sammenlignet med niveauet i 1990, synes hun.

- Hvis EU med én stemme antyder, hvad vi er klar til at gøre, kan vi spille en rolle i internationale forhandlinger, siger Connie Hedegaard.

Hun tænker her på FN's generalsekretær, Ban Ki-moons, særlige klimatopmøde i New York til september. Derudover er der det næste "COP"-klimatopmøde i Paris i 2015 - COP21.

Det andet centrale mål i EU-Kommissionens klimaudspil er, at vedvarende energi skal udgøre 27 procent af energiforbruget og være bindende på EU-plan.

Til et miljøministermøde i Bruxelles i sidste uge, var 13 lande, herunder Danmark, klar til at støtte udspillet.

Ministrene udtrykte dog specifikt, at målene for vedvarende energi ikke må pindes ud på medlemslandene.

- Det vidner om, at det forslag kommissionen kom med om bindende mål på EU-plan, er det maksimale, som kan accepteres.

Det siger Hedegaard onsdag, hvor EU-parlamentarikere en sidste gang prøver at påvirke resultatet af stats- og regeringschefernes diskussion om klimamålene.

- Vi skal have bindende mål på nationalt niveau, det er den eneste måde, man kan lave en rigtig klima- og energiplan på, siger det liberale parti Aldes gruppeformand, Guy Verhofstadt.

EU-Parlamentet stemte i sidste måned for 40 procents reduktion af CO2 og bindende mål for medlemslandene på 30 procent vedvarende energi.

Et højt mål for vedvarende energi skal blandt andet betyde, at EU bliver mindre afhængig af gas fra Rusland.

Connie Hedegaard håber, at det, at diskussionen sker i skyggen af krisen i Ukraine, vil vise, at ambitiøse klimamål handler om mere end økonomi og et grønnere Europa.

- Vi har i de seneste uger set, hvad det politisk vil sige, at være afhængig af gas fra Rusland, siger Connie Hedegaard.

/ritzau/