Connie Hedegaard: Nu kan vi komme videre med klimamål

Skrevet af admin

10/12/2013

Dagens topnyheder

Den danske klimakommissær, Connie Hedegaard, er tirsdag eftermiddag rigtig godt tilfreds, efter at EU-Parlamentet har givet den endegyldige, opadvendte tommelfinger til et forslag, der skal rette op på handlen med CO2-kvoter.

Forslaget, der blev vedtaget på parlamentets plenarsamling i Strasbourg, går ud på at trække 900 millioner CO2-kvoter ud af markedet for på den måde at gøre det dyrere at forurene.

- Man kan sige, at det var på tide. Men det var godt, at det så skete. Nu kan vi komme videre, siger Connie Hedegaard.

Med dagens afstemning har både EU-Parlamentet og EU-medlemslandene givet grønt lys til løsningsmodellen, der på EU-sprog kendes som "backloading".

- Det betyder, at vi nu kan gå i gang med rent faktisk at føre det ud i livet. Med andre ord kan vi holde op med at blive ved med at oversvømme et marked, der allerede er mere end oversvømmet med kvoter.

- Nu kan vi så komme videre og diskutere det, der, egentlig var meningen, skulle tage tid og opmærksomhed: Om der er nogle strukturelle problemer i kvotesystemet, der skal håndteres. Det bliver det næste punkt på dagsordenen, siger kommissæren.

Forslaget om at udtrække de mange millioner CO2-kvoter skal drive kvoteprisen, der i øjeblikket ligger på under fire euro, op og dermed tættere på kommissionens ønskeniveau på omkring 30 euro.

- Det er ikke så godt, hvis det er meget billigt at forurene, for så er der jo ikke rigtigt nogen stor tilskyndelse til at komme med nye teknologier. Og det er derfor, at den pris gerne skal lidt op, siger Hedegaard.

Til januar ventes Hedegaard at komme med en revision af systemet for handel med klimakvoterne.

- Hvis man skal have ambitiøse klimamål mellem 2020 og 2030, så skal man gå ind og justere lidt på, hvor mange kvoter der er i markedet, løbende. Det er én ting.

- Vi vil meget gerne have en slags reservemekanisme etableret. Man skulle nødig igennem sådan en backloading-ting en gang til.

- Hvis der sker meget store udsving den ene eller den anden vej i økonomien, ville det jo være praktisk, at det var bygget ind i systemet, hvordan man håndterer det. Og det er i korte træk også det, vi arbejder med, siger hun.

/ritzau/