Connie Hedegaard: Regeringen bør lytte til kritikerne

Skrevet af admin

20/02/2016

Mest læste i dag

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) kan ikke ignorere, at flere danske forskere kritiserer, hvordan regeringen har beregnet landbrugspakken. Derfor ser det ud, som om pakken ikke skader vandmiljøet, når landmænd udleder mere kvælstof.

Det siger De Konservatives tidligere klimakommissær, Connie Hedegaard til Berlingske.

Miljøprofessorerne Jørgen E. Olesen og Stiig Markager, Aarhus Universitet, har kaldt beregningerne "vildledende" og "misinformation". Flere forskere fra Københavns Universitet har også skarpt kritiseret, hvordan landbrugspakken beregnes.

- Jeg ved udmærket, at det ikke er eksakt videnskab, og der kan altid være marginaler. Men jeg må sige, at når kapaciteter som Jørgen E. Olesen, Stiig Markager og ganske mange andre går ud og siger de her ting - og uden jeg i øvrigt har hørt nogen eksperter sige det modsatte - så gør det da indtryk, siger Connie Hedegaard til Berlingske.

- Det bør det også gøre for dem, der har ansvaret for at træffe beslutningerne.

Det er første gang, at Connie Hedegaard udtaler sig om landbrugspakken. Hun var klimakommissær i EU efter sin tid som miljø-, klima- og energiminister. Hun førte i 2009 an ved klimatopmødet COP 15 i København.

Miljøforskerne har især kritiseret, at Miljø- og Fødevareministeriets regnestykke får landbrugspakken til at se mere miljøvenlig ud i de første år.

EU-Kommissionen drøfter pakken med den danske regering. Det oplyser Enrico Brivio, talsmand i EU's generaldirektorat for Maritime Anliggender og Fiskeri.

- Yderligere forurening med kvælstof er en bekymring, fordi vandkvaliteten allerede nu er et problem i Danmark, siger Enrico Brivio i en mail til Berlingske.

Nogle forskere frygter, at pakken kan bryde EU's vandramme- og habitatdirektiver.

/ritzau/