Connie til Barack: Der skal mere til

Det er et skridt i den rigtige retning, men der skal mere til. Det siger EU's klimakommissær Connie Hedegaard efter den amerikanske præsident Barack Obamas løfter om, at USA vil reducere CO2-udslippet.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Men USA skal levere mere, hvis vi skal nå en global aftale i 2015. Vi skal alle sammen levere mere, men især skal USA levere mere, siger Connie Hedegaard til Ritzau.

Siden 1990 har USA øget udledningen af CO2 med ni procent, mens Europa har reduceret med 18 procent, lyder det fra klimakommissæren. USA er en af verdens største udleder af CO2.

- USA udleder dobbelt så meget CO2 per indbygger som Europa gør. Så der er noget at komme efter, siger Connie Hedegaard.

EU-kommissæren hæfter sig ved, at USA vil lave planer for eksisterende kraftværkers udledning - men ellers var der ikke meget nyt i Obamas udmeldinger.

- Jeg er ikke helt oppe i skyerne. Meget af det, har vi hørt før og der er meget få nye ting. Men det er et godt og nødvendigt første skridt. Tak for, at der nu kommer ord på. Man kan håbe, at det også bliver omsat i handling.

- Jeg tvivler ikke på præsidentens gode intentioner, men det, der rigtig batter er, når han også får tingene igennem sin administration og i hans politiske system. Jeg ved godt, at der svært for ham at få USA til at rykke sig i det politiske landskab, siger Connie Hedegaard.

Hun hæfter sig ved, at signalet fra Washington er, at USA vil gå i gang med at gøre noget ved det i kraft af handleplaner. Men først skal præsidenten have en ledelse på plads i sin miljøstyrelse.

- Sagen er jo, at præsidenten her syv-otte måneder efter valget stadigvæk ikke har fået ledelsen af Miljøstyrelsen gennem Kongressen. Der er foreløbig ingen ledelse, og det viser, hvor svært det er, siger Connie Hedegaard og tilføjer:

- Man må respektere, at han som person og politisk leder siger, at det her vil han gerne gøre noget ved. Det er vældig godt. Det bliver spændende at se, hvor hurtigt det kan gå igennem det amerikanske system.

- Uanset hvordan vi vender og drejer det, er konkrete handlinger det eneste, der gavner klimaet, siger Connie Hedegaard.

I 2015 skal verden blive enige om en juridisk bindende aftale om at skære ned på udledningen af CO2.

/ritzau/

 

Dagens Gossip