Contador ofrede sig for løjtnanten

Critérium du Dauphiné er for mange af Tour de France-favoritterne den afgørende test af formen før rundturen i Frankrig, der begynder 29. juni på Korsika. Men det er også et cykelløb med stor prestige, og derfor så man Tourens to største favoritter, Team Skys Chris Froome og Team Saxo-Tinkoffs Alberto Contador, køre løbets sidste etape i usædvanlige roller som hjælpere.

Især Alberto Contador ofrede sig 100 procent for holdkammerat Michael Rogers i et forsøg på at forsvare australierens tredjeplads i klassementet.

På etapens sidste og afgørende stigning op til Risoul på knap 14 kilometer viste Contador i første omgang stor form og rykkede fra af feltet med løbets førende Chris Froome med en lethed, man ikke har set længe.

Spanierens voldsomme ryk i jagten på de forreste ryttere, der havde siddet længe i udbrud og absolut var inden for rækkevidde, havde dog den uheldige konsekvens, at Michael Rogers blev sat fra gruppen af løbets førende ryttere.

Og i stedet for at gå efter en mulig etapesejr, stoppede Alberto Contador nærmest op og lod sig falde tilbage til Rogers for loyalt at pace ham op ad bjerget i et forsøg på i det mindste at forsvare Team Saxo-Tinkoffs podieplads. Forgæves skulle det senere vise sig.

Med både Contador og Michael Rogers ude af topkampen slog løbets førende rytter Chris Froome og hans Team Sky-mandskab i stedet til med en styrke, der kun understreger holdets store favoritværdighed i Tour de France.

Chris Froome satte et dræbende tempo med holdkammerat Richie Porte på hjul i forsøget på at hente den sidste mand fra dagens store udbrud, Canondales Allessandro De Marchi, der kæmpede for at holde sin føring til målstregen.

Målet var tilsyneladende at aflevere Richie Porte på toppen og forære ham en etapesejr som tak for hjælpen i løbet, og det var formentlig lykkedes, hvis Porte havde kunnet holde Froomes tempo. Men det kunne australieren langt fra, og så kunne Allessandro De Marchi lige netop ride alene i mål i Risoul til en af karrierens største sejre.

Chris Froome kom stormende bagfra blot 24 sekunder senere og tog andenpladsen og konsoliderede dermed sin samlede sejr i løbet, mens resten af feltets ryttere kom dryppende i mål derefter.

Chris Froomes hårde ridt skadede mange, men kom dog Astanas dansker, Jakob Fuglsang, til gode. For han var for anden dag i træk en af de ryttere, der havde de bedste ben, hvilket resulterede i en fornem femteplads på etapen blot 14 sekunder efter Chris Froome.

Og nok så vigtigt. I klassementet rykkede Jakob Fuglsang op som samlet nummer fire og fik dermed endnu et bevis for, at danskerens form er helt, hvor den skal være inden Tour de France om små tre uger.

For Team Saxo-Tinkoff blev det nedtur. Michael Rogers tabte kampen om podiet og rutsjede ned på en sjetteplads, mens Contador slutter som nummer ti.

Men formen er der for Bjarne Riis' spanier, viste søndagens sidste etape af Critérium du Dauphiné, om end Contador før Tour de France ligner noget af en enmandshær mod arméen af supersoldater hos Team Sky anført af fænomenale Froom.

Dagens Gossip