Cookson blev ny præsident for UCI

Briten Brian Cookson er blevet valgt som præsident for den internationale cykelunion, UCI. Det betyder farvel til skandaleombruste Pat McQuaid.

Måneders beskidt valgkamp er slut, og fredag kom resultatet af præsidentvalget i UCI. Den nye mand med magten bliver Brian Cookson. Briten stod i direkte valgkamp mod den nu afgående præsident, Pat McQuaid, men vandt i en afstemning mellem de 42 delegerede med stemmerne 24-18.

Brian Cookson har ført valgkampagne på, at UCI har brug for en ny start, og at han vil sikre at UCI fremover ikke bliver drevet med konstante konflikter, korruption, beslutninger truffet bag lukkede døre, og han vil arbejde for en mere uafhængig anti doping. 

- Jeg ved godt, at det rigtige arbejde begynder nu. Jeg håber, at alle vil stå sammen nu. Vi må starte fra bunden, sagde Brian Cookson, da han var blevet valgt ved UCI-kongressen i Firenze i forbindelse med VM. - Jeg ved godt, at der har været nogle besværlige momenter mellem Pat McQuaid og mig, men jeg vil gerne takke ham for det arbejde han har lavet. Jeg ønsker ham alt det bedste fremover, sagde Cookson afslutningsvist. 

Valgkampen mellem Pat McQuaid og Brian Cookson har været sjældent set beskidt. Ubegrundede beskyldninger om korruption, magtmisbrug og betalt kandidatur har fyget imellem McQuaid og Cookson.

Specielt den siddende præsident Pat McQuaid har været udsat for beskyldninger om magtmisbrug og korruption i UCI med ham og hans forgænger Hein Verbruggen som hovedpersoner.

UCIs etiske kommission, som er uafhængig, er fortsat ikke færdig med deres rapport, som havde til hensigt at komme til bunds i beskyldningerne, og derfor lod kommissionen forstå, at man ikke kunne lægge vægt på beskyldningerne. På den til tider farceagtige UCI-kongres lod flere forstå, at valget burde udsættes, men det skete ikke.

Pat McQuaid har været præsident for UCI siden 2006. Han overtog posten fra Hein Verbruggen, som menes at have været manden bag større magtmisbrug og for at skjule Lance Armstrongs dopingbrug gennem sine syv Tour de France-sejre.

McQuaid har gennem sin præsidentperiode udvidet cykelsporten til hele verden med UCI-løb i Asien, Australien og Afrika, hvorfor han fortsat nyder opbakning i de tre kontinenter. Han har været med til at indføre blodpasset, som menes at have haft en effektiv indflydelse på dopingproblemet. Alligevel har dopingproblemer og korruption været forbundet med både UCI og Pat McQuaid gennem hele hans periode.

Cookson skal som UCI-præsident signalere en ny start i UCI og cykelsporten. Efter den amerikanske dopingundersøgelse, som endte med at fælde Lance Armstrong, nåede cykelsporten et foreløbigt lavpunkt. Det er herfra, Brian Cookson skal genopbygge den Internationale cykelunion.

Dagens Gossip