Corydon afviser De Radikales krav om senere pension

Skrevet af admin

10/04/2015

Dagens topnyheder

Danskerne skal ikke gå et år senere på folkepension for at få samfundsøkonomien til at hænge sammen. Det vil Socialdemokraterne ikke være med til.

Det fastslår finansminister Bjarne Corydon (S), som klart afviser kravet fra De Radikales leder, vicestatsminister Morten Østergaard. Østergaard vil ændre velfærdsaftalen fra 2006, som sender danskerne senere på efterløn og folkepension.

- Der ligger en bred politisk aftale om pensionsalderen. Den vil gradvis og med et vist varsel blive hævet i takt med levealderen, siger Bjarne Corydon.

- Vi har indgået aftalen i fællesskab. Skal den laves om, kræver det et ja fra de partier, der er med. Det er ikke min indstilling. Det, tror jeg heller ikke, er realistisk.

Bjarne Corydon finder ikke Morten Østergaard illoyal mod Socialdemokraterne. Østergaard kræver ellers højere boligskatter fra 2020, har ikke afvist Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) krav om at beskære sociale overførsler og vil nu hæve pensionsalderen. Alt sammen i modstrid med regeringsgrundlaget.

- Sådan ser jeg slet ikke på det. Dette er en radikal grundholdning. Der er overhovedet ikke noget overraskende i, at den kommer til udtryk i slutningen af en valgperiode, siger Bjarne Corydon.

Han minder Morten Østergaard om, at De Radikale heller ikke kan hæve boligskatterne fra 2020, med mindre de finder et flertal blandt forligspartierne, hvor S og V afviser kravet.

Spørgsmål: - Hvad vil du gøre for at løse "hængekøjeproblemet" fra 2020 med 50 års massive statsunderskud, hvis vi ikke skal hæve boligskatterne eller gå senere på pension?

- Hængekøjeproblemet opstår først, hvis man vælger at bruge flere penge, end man har, og bryder budgetloven. Det kommer ikke til at ske, siger Bjarne Corydon.

SR-regeringen har med støtte fra de borgerlige vedtaget budgetloven, som lægger stramme rammer for de offentlige forbrug fire år frem.

/ritzau/