Corydon: Der er råd til offentlig vækst på 0,6 procent

Udgifterne til velfærd skal vokse med 0,6 procent om året helt frem til 2025.

Sådan lød det fra Socialdemokraterne, da de fire dage før valget fremlagde deres økonomiske plan for de næste ti år.

Siden da er regeringsmagten skiftet, og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har mandag fremlagt et kasseeftersyn og en Økonomisk Redegørelse, som indskrænker det økonomiske råderum med tre milliarder kroner i de kommende år.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) lægger dog vægt på, at Socialdemokraternes økonomiske plan fortsat er gangbar, når det gælder det ømtålelige spørgsmål om væksten i det offentlige forbrug.

I Økonomisk Redegørelse skriver V-regeringen:

- Når der tages højde for det reducerede råderum i 2016 samt øvrige opdateringer af fremskrivningen, svarer den gennemsnitlige vækst i udgifterne til offentlige forbrug samt forskning og udvikling til ca. 0,6 procent om året i 2016-20.

Det glæder Bjarne Corydon, som igennem hele den seneste regeringsperiode har været i åbent slagsmål med især Venstre og Dansk Folkeparti om netop det offentlige forbrug.

Oprindeligt var både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre enige om, at det offentlige forbrug skulle vokse med 0,8 procent om året.

Det er fortsat Dansk Folkepartis udgangspunkt, mens Socialdemokraterne og Venstre i lyset af den økonomiske krise har dæmpet deres ønsker om at bruge penge i den offentlige sektor.

Mens Socialdemokraterne nu styrer efter 0,6 procent, så gik Lars Løkke Rasmussen til valg på at indføre nulvækst også kaldet udgiftsstop i det offentlige forbrug.

Meldingen fra den nye V-regering betyder, at det politiske opgør vil fortsætte:

- Den nye regering vurderer præcis som den gamle regering, at det, der er råd til efter de opdaterede tal, det er en vækst på 0,6 procent om året, siger Bjarne Corydon og tilføjer, at der dermed er lagt op til en politisk diskussion af, hvordan pengene skal bruges:

- Er det fællesskabet, er det vores sygehuse, vores uddannelser, der er vigtigst? Eller er det noget andet? Den diskussion vil vi få, men forhåbentlig er det noget, vi kan samarbejde om, siger Bjarne Corydon.

Regeringen fastslår, at i Økonomisk Redegørelse, at den opgjorte vækst i det offentlige forbrug frem mod 2020 "vil blive tilpasset til regeringens prioriteringer".

Dermed ligger det i luften, at Venstre holder døren åben for, at væksten kan blive mindre end 0,6 procent. I stedet kan pengene måske gå til skattelettelser for de laveste indkomster, som Venstre også er gået til valg på.

/ritzau/

Dagens Gossip