Corydon erkender: Kædeansvar strider ikke imod EU-ret

Skrevet af admin

01/11/2013

Dagens topnyheder

Kædeansvar, hvor hovedentreprenøren skal sikre, at underbetalte østeuropæiske arbejdere ikke udkonkurrerer danske ansatte med ublu vilkår, strider ikke mod EU-retten.

Det erkender finansminister Bjarne Corydon (S), efter at han tidligere har udtalt, at kædeansvar ikke umiddelbart er foreneligt med EU-retten.

Derimod fastholder han, at regeringen er imod Enhedslistens krav om at indføre kædeansvar, som støttes af LO's formand, Harald Børsting, 3F's formand, Per Christensen, flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer og DSU's formand Camilla Schwalbe.

- Jeg har måske været uklar om, at EU-retten skulle forbyde det. Men der er en lang række praktiske overvejelser om, hvordan et samfund bekæmper social dumping, siger Bjarne Corydon.

Han støttede kædeansvar i S-SF's valgudspil "Fair Løsning" med trepartsaftalen, som fagbevægelsen imidlertid sænkede, fordi den ikke ville sælge to fridage for at skaffe fire milliarder kroner.

- Vi har tidligere foreslået, at man kunne drøfte en stor trepartsaftale i Danmark, hvor der blev givet og taget, og hvor alle skulle være parat til at yde et svært bidrag. Det kunne ikke lade sig gøre. Derfor er vi et andet sted i dag, siger Bjarne Corydon.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) forhandler nu spørgsmålet om social dumping med Enhedslisten. Parterne har allerede aftalt et tættere samarbejde mellem Skat, politi og Arbejdstilsynet, påpeger Bjarne Corydon.

Han ser sig ikke som højrefløjssocialdemokrat i modstrid med fagbevægelsen. Tværtimod skaffer regeringen resultater mod social dumping i tredje finanslov i træk, mener han.

- I de 10 år, der gik forud for, at vi tog fat i rorpinden på det område, skete der absolut ingenting, siger finansminister Bjarne Corydon.

/ritzau/