Corydon får kritik for lukkethed

Dermed får offentligheden langt fra et fuldt indblik i processen omkring de forliste trepartsforhandlinger, og det er et problem, mener lærerformand Anders Bondo Christensen,

»Trepartsforhandlingerne var helt afgørende, og derfor er det et demokratisk problem, at ministeriet bruger alle kneb for at undgå at give aktindsigt i forløbet,« siger han til Jyllands-Posten.

Avisen har ventet på aktindsigt i forløbet i 11 måneder, men Finansministeriet har imidlertid valgt at undtage 79 af de i alt 110 dokumenter fra aktindsigt.

»Jeg kan ikke se, hvorfor de papirer skal være hemmelige. Åbenhed er generelt vigtig, og de sammenbrudte trepartsforhandlinger skriver sig ind som et kapitel af fagbevægelsens historie. Derfor bør man selvfølgelig have indsigt i det,« siger FTF-formand Bente Sorgenfrey til Jyllands-Posten.

Ifølge Finansministeriet sker mørklægningen af forløbet af hensyn til fremtidige forhandlingssituationer, særligt finansloven og kommende overenskomstforhandlinger i det offentlige. Ministeriet henviser til offentlighedsloven, hvor en bestemmelse giver mulighed for at undtage dokumenter fra aktindsigt, hvis en myndighed har en særlig økonomisk interesse i det.

Det vækker bekymring i fagforeningen FOA.

»Det giver mig da stor bekymring for, hvad de skjuler i ærmet til fremtidens overenskomster. Vi har netop oplevet, hvordan Finansministeriet gik til angreb på lærernes arbejdstidsaftale, og vi ved, at andre personalegrupper står for skud fremover. Derfor er det meget utrygt, at vi ikke må vide, hvad der foregår i det skjulte på Finansministeriets mørke gange,« siger FOA-formand Dennis Kristensen til Jyllands-Posten.

Finansminister Bjarne Corydon har over for Jyllands-Posten ikke ønsket at kommentere fagbevægelsens kritik.

Dagens Gossip