Corydon: Grænsen for spindoktorer er nået

Udmeldingen fra finansministeren kommer i kølvandet på en ny rapport, som Udvalget om særlige rådgivere - den såkaldte spindoktorkommission - offentliggjorde torsdag.

»Grænsen for antallet af særlige rådgivere går der, hvor den er sat. Vi har én per minister, vi har to til dem i Økonomi- og Koordinationsudvalget. Vi skal ikke have flere end det,« siger Bjarne Corydon til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge Finansministeriet vil man fremover oplyse, hvor meget de særlige rådgivere får i lønningsposen.

»Den nødvendige åbenhed, herunder om særlige rådgiveres lønforhold, vil blive sikret ved offentliggørelse på Moderniseringsstyrelsens hjemmeside, hvor alle oplysninger om særlige rådgivere vil blive samlet,« hedder det i en skriftlig kommentar på ministeriets hjemmeside.

Højesteretsdommer Jens Peter Christensen, der er formand for spindoktorkommissionen, har påpeget, at oplæringen af de særlige rådgivere kan forbedres.

»Det skal både omfatte en introduktion til ministeriets organisation og arbejdsgange og til de forvaltningsretlige regler, der gælder for rådgivernes opgavevaretagelse,« siger Jens Peter Christensen.

Den opfordring vil Corydon efterleve.

»Det er helt naturligt, at når der kommer nye anbefalinger, der siger, at vi kan introducere de særlige rådgivere bedre, så er det noget, vi skal lytte til. Vi mener, at det er relevant at se på, om vores introduktion kan omfatte andre elementer, end det gør allerede«, siger Bjarne Corydon.

Enhedslisten åbner som følge af kommissionens anbefalinger op for ideen om flere rådgivere eller tilmed viceministre.

»Når vi nu ved, at mange særlige rådgivere er et godt redskab for at sikre, at ministerens politik slår igennem i embedssystemet, så må vi konkludere, at de gør nytte. Derfor mener vi også, at det er vigtigt, at vi forsat styrker en ministers position ved at udstyre dem med politisk udpegede embedsmænd,« siger Per Clausen (Ø).

»Jeg synes, der kan være en fornuft i at se mod udlandet. Det kunne være interessant at diskutere, om vi i Danmark kunne styrke ministrenes position i ministerierne yderligere ved også at indføre viceministre,« lyder det fra Per Clausen.

Men den opfordring afviser finansminister Bjarne Corydon.

»Den måde, vi organiserer os på i Danmark, har ganske gode fordele. Jeg mener ikke, at der er en anledning til at flytte grundlæggende på, hvordan vi organiserer os. Vi skal på forskellige måder optimere vores nuværende system blandt andet ved at se nærmere på introduktionen.«

Kommissionen blev nedsat, da et flertal i Folketinget uden om regeringen rejste kritik af, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) brød med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) princip om maksimalt én særlig rådgiver per minister.

Dagens Gossip