Corydon har to milliarder til Enhedslisten

»Hvis man vil ind og tage ansvaret for tingene, så er der en fri bane til at vedtage konkrete forbedringer på de områder, som man synes, er mest interessant,« siger finansministeren, der tirsdag formiddag officielt præsenterede regeringens finanslovudspil.

Langt hovedparten af pengene i finanslovudspillet er allerede øremærket til konkrete projekter eller indsatsområder, men ifølge Finansministeriet vil der kunne forhandles om små to milliarder kroner, når for eksempel Enhedslisten indfinder sig ved forhandlingsbordet.

Den ene milliard kommer i forbindelse med regeringens øgede offentlige investeringer. I alt øger regeringen investeringerne i det offentlige med tre milliarder kroner i forhold til sidste år, så der i alt er 44 milliarder kroner til blandt andet nye supersygehuse, broer og veje.

På driften har finansministeren ligeledes penge at forhandle med. Beløbet er ifølge finanslovforslaget lidt under en milliard kroner, og regeringen har allerede på forhånd foreslået, at en stor del af pengene bruges på eksempelvis indsatsen mod social dumping, bandebekæmpelse og grøn beskæftigelse - alle områder hvor man håber på støtte fra Enhedslisten - men i princippet kan pengene også bruges andre steder, hvis det viser sig som et urokkeligt krav ved forhandlingsbordet.

I første omgang har Enhedslisten meldt ud, at man ikke er parat til at nikke ja til regeringens udspil, som det ser ud nu.

»Der er ikke nogen tvivl om, at hvis der skal laves en aftale med Enhedslisten, så kræver det en række forbedringer. Vi har brug for en større indsats for at øge beskæftigelsen. Vi har brug for større indsats for at give velfærden et løft i kommunerne, og vi har brug for, at man gør en klart større indsats i forhold til den grønne omstilling. Der er mange ting, der skal forbedres, hvis vi skal nå frem til en aftale,« siger partiets gruppeformand, Per Clausen (Ø).

Han regner dog alligevel med, at parterne kan nå til enighed, selv om regeringens første udspil ikke flugter med partiets ønsker.

»Vi er ikke imponeret af det, vi har set. Men det er også logisk nok. Nu skal vi i gang men at forhandle, og vi går ud fra, at regeringen er indstillet på at finde løsning med os,« siger gruppeformaden.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, vil alt andet end en aftale med Enhedslisten da også være højst usandsynlig.

»Selv om der kan gå lidt grus i maskineriet, når først forhandlingerne er i gang, så anser jeg det noget nær sensationelt, hvis ikke regeringen og Enhedslisten en sen novemberaften ender med at blive enige om Finansloven for 2014,« siger han.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip