Corydon kalder alle til »hårde« finanslovforhandlinger

Alle fem partier uden for regeringen har været til sættemøder i Finansministeriet for at fremlægge deres krav - nogle mere ultimative end andre - for Bjarne Corydon, der har lyttet, nikket og formentlig også rystet på hovedet. Men ingen partier er sendt uden for døren.

»Jeg opererer ikke med blanke afvisninger. Der er ting, jeg undrer mig over, og der er ting, som jeg finder interessante, og så tager vi det videre derfra,« siger ministeren, der holder glasdøren i Finansministeriet åben for videre drøftelser for alle partier.

Dansk Folkeparti var dog onsdag ved at sætte sig selv uden for døren, allerede inden finansordfører René Christensen (DF) havde fremlagt partiets krav for Bjarne Corydon. Direkte adspurgt, om Dansk Folkeparti forventede at være med i finanslovaftalen, svarede René Christensen, inden han gik ind til sættemødet:

»Det gør vi faktisk ikke. Fordi det ser meget svært ud i forhold til det, som regeringen har lagt frem«.

Efter sættemødet, som gruppeformand Peter Skaarup (DF) lige nåede at få de sidste fem minutter af, ville René Christensen dog ikke afvise, at der kan komme en underskrift fra Dansk Folkeparti på finansloven for 2014.

»Nej, jeg er mere positiv, efter jeg er kommet ud,« lød det fra DF-ordføreren.

Finansministeren har efterfølgende svært ved at blive klog på, hvad Dansk Folkeparti egentlig vil med finansloven.

»For DFs vedkommende undrer jeg mig over, at man kan have helt forskellige holdninger, når man optræder sammen med de andre borgerlige partier, og når man så kommer alene,« siger Bjarne Corydon.

Venstre valgte at fyre op under partiets indledende finanslovforhandlinger ved at gøre et af kravene fra kronikken ultimativt.

»Hvis ikke vi får et signal fra regeringen om, at den er indstillet på at fremrykke vækstpakken, så kommer der ikke en aftale med Venstre,« sagde partiformand Lars Løkke Rasmussen (V).

Med hensyn til Liberal Alliance og de Konservative har finansministeren stemplet flere af kravene som skadende for velfærdsstaten, og så peger pilen mod en finanslovaftale mellem regeringen og Enhedslisten. Men:

»Det er for tidligt at udnævne favoritter, og jeg gør mig bestemt ingen illusioner, heller ikke i forhold til forhandlinger med Enhedslisten, hvor der bestemt venter et vanskeligt forløb uden garantier for succes. Jeg ser frem en vanskelig og hård omgang finanslovforhandlinger,« siger Bjarne Corydon.

Regeringen valgte i 2012 at lave finanslovaftale med Enhedslisten, efter regeringens støttepartis politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø), indirekte truede med at vælte regeringen ved at sige, at Enhedslisten »ikke kan love at frede denne regering«.

Der er ifølge Finansministeriets presseafdeling ikke afsat tid til finanslovforhandlinger på denne side af efterårsferien, men Bjarne Corydon håber at kunne lande en aftale inden kommunalvalget 19. november.

Dagens Gossip