Corydon kalder overenskomstaftale økonomisk forsvarlig

Skrevet af admin

06/02/2015

Mest læste i dag

Finansminister Bjarne Corydon (S) er fredag aften nået til enighed med Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) om en ny overenskomst til omkring 184.000 statsansatte.

Afslutningen på de hårde forhandlinger var ventet langt tidligere, men den sidste underskrift endte altså med at trække ud.

Der er indgået et treårigt forlig, skriver Finansministeriet i en pressemeddelelse.

- Det har været hårde forhandlinger, men jeg er glad for, at vi nu er nået til enighed om et resultat, som er økonomisk ansvarligt, og hvor vi samtidig har skabt plads til reallønsstigninger for de statsligt ansatte, siger Bjarne Corydon.

Parterne er enige om lønstigninger på 0,50 procent i 2015, 0,80 procent i 2016 og 3,20 procent i 2017. Med en lokal løndannelse på skønsmæssigt 2,1 procent er den samlede lønudvikling i perioden på 6,6 procent.

De statsansatte fik ikke indført en mindsteløn på 19.500 kroner, men de lavestlønnet statsansatte får mere i pension som et plaster på såret.

Finansministeren fik gennemtrumfet en garanti for, at den statslige lønudvikling ikke kan overstige den private i perioden. Aftalen indeholder retten til en ekstra uges forældreorlov med fuld løn til fædre, uden at der bliver ændret på morens rettigheder.

Formand for CFU og chefforhandler Flemming Vinther ærgrer sig over, at der ikke kom et løft i mindstelønnen for de statsansatte, men glæder sig over, at reallønnen er sikret.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi har sikret reallønnen for de ansatte i staten. Det er vigtigt, at staten ikke sakker bagud i forhold til den private lønudvikling, siger han i en pressemeddelelse.

Som noget nyt er parterne blevet enige om at kigge på det psykiske arbejdsmiljø, hvilket har været vigtigt, understreger begge parter.

- Jeg er tilfreds med, at vi har fået etableret et rejsehold, der kan tage ud på den enkelte arbejdsplads, når der opstår problemer med arbejdsmiljøet. Det er en klar markering fra paternes side om, at det psykiske arbejdsmiljø skal tages alvorligt, siger Flemming Vinther.

Overenskomsten er treårig og gældende fra 1. april 2015 til 31. marts 2018.

/ritzau/