Corydon nødt til at åbne pengekassen for Dong

Finansminister Bjarne Corydon er tvunget til at kvittere for Dong Energys bøn om et milliard-tilskud med skattekroner.

Hvis selskabet ikke får seks til otte milliarder kroner til at styrke selskabets egenkapital, bliver regningen i sidste ende endnu højere for skatteyderne.

Det vurderer økonomiprofessor Casper Rose fra Copenhagen Business School.

- Når Dong henvender sig om en stor pose penge, så er det fordi, der er behov for det. Og i værste fald kan man reducere virksomhedens værdi, hvis man ikke har tilstrækkeligt med økonomisk råderum. Så det er svært for ministeren at afslå anmodingen.

Energikoncernen, som staten ejer 80 procent af, kom ud af regnskabsåret med et underskud på fire milliarder kroner - efter et overskud på 4,5 milliarder kroner i 2011.

Dong Energy synes nu længere fra en privatisering, men bliver statens aktier på et tidspunkt udbudt, så risikerer staten at tjene mindre på selskabet, hvis ikke finansministeren imødekommer milliard-ønsket, påpeger Casper Rose over for Newspaq.

Seks til otte milliarder kroner svarer til mere end to gange provenuet af regeringens SU- og kontanthjælpsreform. Et enormt beløb, men når det er gået så galt i det seneste regnskabsår, så er det på grund af udviklinger på energimarkedet, som har været svære at forudse.

Det vurderer professor Mogens Rüdiger fra Aalborg Universitet, der har skrevet en bog om energiselskabet.

- Gasmarkedet har slået en kolbøtte de senere år. Amerikanerne er begyndt at producere skiffergas og eksporterer overskuddet af kul til Europa. Dermed er prisen på kul faldet. Det har sænket efterspørgslen på gas, der er blevet en dårligere forretning. Det har ramt Dong ret voldsomt, siger han til Newspaq.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip