Corydon om Dong-salg: Kritikerne blander tingene sammen

Skrevet af admin

23/01/2014

Mest læste i dag

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser den voksende kritik fra egne rækker af det planlagte salg af Dong-aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs.

Kritikkerne vurderer sagen "på lang afstand" og blander en generel kritik af finanskrisens skurke og årsager sammen med salget, mener finansministeren.

- Jeg synes, det er helt i orden og rimeligt at have en diskussion om finanskrisen og nogle af aktørerne i den. Vi skal bare lige huske at sætte tingene i perspektiv, siger Corydon og fortsætter:

- Det er nu ti år siden, at Folketinget - hvor Mogens Lykketoft var formand for vores parti - aftalte, at det var helt i orden at sælge 49 procent af aktierne i Dong, hvor hvem som helst på kloden kunne købe.

- Vi sælger ikke 49 procent. Vi sælger 19 procent. Og vi gør det på aftalte vilkår om, at vi laver en langsigtet plan for massive grønne investeringer, siger han.

Spørgsmål: Så I kan måske ikke så godt lide Goldman Sachs, men I kan godt lide deres penge?

- Det ved jeg ikke, om du kan sige. Men vi skal alle sammen huske, at det nu er ti år siden, at alle var enige om, at man kunne sælge op til halvdelen af Dong til hvem som helst på kloden, lyder det fra finansministeren, der tilføjer:

- Jeg tror, man kan sige, at kritikerne kaster sig ind i en debat om noget generelt i stedet for at forholde sig til det, der ligger konkret. Og det er dybest set nok der, problemet ligger.

Blandt kolonnen af socialdemokratiske kritikerne er tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Han mener, at salget til Goldman Sachs er "for favorabelt" for Goldman Sachs.

Spørgsmål: Hvad har Nyrup misforstået?

- Han har jo ikke været en del af de konkrete forhandlinger. Det har været en meget lang og grundig proces, hvor vi har arbejdet os frem til, hvem der samlet set gav det bedste bud, siger Bjarne Corydon.

- Og jeg tror, at når man vurderer det fra lang afstand - og det er jo tilfældet for Poul Nyrup og nogle af de andre debattører - så tages der ikke i tilstrækkelig grad højde for, at der var tale om et selskab, der var udfordret, siger han.

Spørgsmål: Er Dong-aftalen en helt og dækkende løsning?

- Det er en god løsning og den samlet set bedste løsning.

/ritzau/