Corydon presses til lempelser af sine egne

Idéen vinder genklang langt ind i de socialdemokratiske rækker, skriver Politiken.

Blandt dem, der mener, at finanspolitikken skal lempes, finder man den tidligere socialdemokratiske finansminister Knud Heinesen. I et debatindlæg i Politiken advarer han mod et kategorisk nej til lempelser.

»Man bør gå ind og overveje en lempelse i forbindelse med finansloven – og det kommer man til. Man kan lige så godt gøre det selv som at blive trukket baglæns ind i det«, skriver Knud Heinesen.

Tidligere på ugen anbefalede Det Økonomiske Råds formandskab, vismændene, at sætte gang i væksten ved at lempe finanspolitikken. Det er en god idé, mener tidligere finansminister Mogens Lykketoft (S) og folketingsmedlemmet Orla Hav.

»Vismændene plejer ikke at være rundhåndede med forslag til at øge forbruget. Så det er et vink med en vognstang. Man skal kigge åbent og positivt på, at der er plads til en lempelse. De økonomiske ministre skal være økonomiske. Men vi er nogle, der mener, at vi heller ikke skal være ’overøkonomiske«, siger Orla Hav til Politiken.

Også LO-formand Harald Børsting er gået i offensiven for at overbevise regeringen om, at den skal bruge flere penge på næste års finanslov, hvis ikke der snart kommer mere gang i hjulene.

»Jeg mener først og fremmest, regeringen skal give kommunerne mulighed for at bruge de penge, som de allerede har liggende, men når der også er plads i økonomien til at bruge flere penge næste år, så bør man gøre det. Det kan genskabe tilliden, så forbrugerne og virksomhederne begynder at bruge penge og investere,« siger han til Berlingske.

Men trods de mange opfordringer, mener finansministeren ikke, at tøjlerne skal løsnes.

»Vi mener, at vi har lempet og stimuleret, så langt som vi kan inden for rammerne af en ansvarlig politik,« siger Bjarne Corydon (S) til Politiken.

Dagens Gossip