Corydon skal forklare sig i Folketinget om Dong-salg

Skrevet af admin

18/01/2014

Dagens topnyheder

Finansminister Bjarne Corydon (S) skal nu forklare sig overfor Folketingets Finansudvalg omkring salget af Dong til den amerikanske finanskæmpe Goldman Sachs.

Det er Enhedslisten, der kalder finansministeren i samråd efter det i dagbladet Information er kommet frem, at direktør i PensionDanmark, Torben Möger, gav et større bud end Goldman Sachs i forbindelse med Dongs hårdt tiltrængte kapitalindsprøjtning.

- Bjarne Corydon påstår, at det er bedst at sælge ud af Dong til Goldman Sachs, men han vil ikke fortælle om, hvilke andre bud han har fået. Den lukkethed gør det jo umuligt at tage stilling til, hvorvidt Corydon har ret eller tager fejl.

- Vi kalder finansministeren i samråd for at få svar på, hvilke andre tilbud, der har været på Dong, og hvorfor Corydon har valgt at sælge ud af Dong og afgive central indflydelse til en af verdens mest berygtede finanshajer, Goldman Sachs, siger Enhedslistens gruppeformand Stine Brix til Ritzau.

Når hverken Finansudvalget eller forligskredsen bag Dong-aftalen kan få oplysningerne om, hvem der har budt på den statslige energikoncern Dong, er det et problem for folkestyret, mener Enhedslisten, der vil have finansministeren til at lægge alt åbent frem i Finansudvalget.

- Hvis ikke Folketinget kan få adgang til centrale oplysninger, så er det jo i praksis umuligt at vurdere, hvad konsekvenserne bliver for energiforsyningen og for Danmark, siger Stine Brix.

Hun peger endvidere på, at Goldman Sachs, der står til at købe 19 procent af Dong, desuden er belastet af finanskrisen.

- Goldman Sachs er massivt belastet af sin egen rolle under finanskrisen, og har blandt andet fået store bøder i USA for dårlige boliglån, der var med til at starte finanskrisen, siger Stine Brix.

Samtidig er Goldman Sachs - på trods af sin ejerandel på 19 procent - på vej til at få vetoret på ni punkter, blandt andet Dongs forretningsstrategi og ændringer i ledelsen.

- Efter dansk selskabslov skal en investor have en tredjedel af ejerskabet før det kan lade sig gøre. Men her er forligskredsen i forhandlingerne gået med til at give Goldman Sachs vetoret, siger Stine Brix.

/ritzau/