Corydon tager stort underskud med ro

75,5 milliarder kroner i underskud på de offentlige finanser i 2012 var også nogenlunde det, finansminister Bjarne Corydon (S) havde forventet. Derfor ryster dagens tal fra Danmarks Statistik ham ikke.

- Regnskabstallene overrasker mig ikke, for vi havde skønnet underskuddet til at blive 72 milliarder kroner i 2012, og efter offentliggørelsen af den svage vækst i fjerde kvartal i 2012 er tallet på linje med det forventede, siger ministeren i en kommentar til Ritzau.

Cordydon forklarer en stor del af underskuddet med udbetalingen af efterlønsbidrag, der beløb sig på 28,5 milliarder kroner.

- Og så fik væksten aldrig rigtig fat i 2012. Det skyldes uroen i Sydeuropa og de vigende internationale konjunkturer, tilføjer ministeren.

Underskuddet på 75,5 milliarder kroner er det største, siden man begyndte at føre statistik med det i 1999. Ifølge Nykredit Markets viser de historiske statistikker, at underskuddet er det største siden 1984 - altså i 28 år.

Det historisk høje underskud svarer til 4,2 procent af bruttonationalproduktet, (BNP).

Dermed bryder Danmark EU's regler for underskud på de offentlige finanser, der højst må være på tre procent af BNP.

Men privatøkonom i Danske Bank Las Olsen er enig med finansminister Bjarne Corydon i, at det er udbetalingen af efterlønsbidrag, der får Danmarks underskud op over den tilladte grænse på tre procent.

- Havde det ikke været for dem, var vi givetvis havnet under de tre procent. Og udbetalingen er en del af en reform, der faktisk forbedrer de offentlige finanser på sigt, så det giver ikke nogen grund til bekymring, siger han.

Der er da heller ikke tegn på, at de finansielle markeder ikke har fuld tillid til de danske offentlige finanser.

/ritzau/

Dagens Gossip