Costa Rica skriver VM-historie i drama mod Grækenland

30/06/2014

Fodboldfesten fortsætter for upåagtede Costa Rica ved VM i Brasilien.

Søndag vandt holdet 6-4 over Grækenland efter straffesparkskonkurrence i Recife.

Her brændte den græske veteran Theofanis Gekas, mens Costa Rica scorede på alle fem forsøg. Kampen sluttede 1-1 efter 120 minutters effektiv spilletid.

Med sejren i 1/8-finalen er costaricanerne klar til at møde Holland i kvartfinalen på lørdag.

Det er første gang, at Costa Rica er nået så langt ved VM. Noget af en bedrift af holdet, der af eksperter var afskrevet som kanonføde i den stærke gruppe D med Italien, Uruguay og England, men som endte med at vinde gruppen med syv point.

Det stod allerede inden kampen klart, at der ville blive skrevet VM-historie, uanset om Costa Rica eller Grækenland vandt opgøret. Ingen af de to lande har tidligere kvalificeret sig til kvartfinalerne ved VM.

Costa Rica var tilbage i 1990 med i 1/8-finalerne, mens Grækenland før årets VM ikke havde formået at gå videre fra det indledende gruppespil.

Muligheden for historieskrivning så dog primært ud til at tynge spillerne i den meget lidt ophidsende første halvleg, hvor højdepunkterne var til at overse.

Den tidligere FCK-spiller Christian Bolanos bankede bolden over mål efter syv minutter, men ellers bød halvlegen mest på to hold, der så ud til at have det bedst, når det andet hold havde bolden.

Og så pludselig efter 37 minutter smækkede Grækenlands José Cholevas et perfekt indlæg fra venstre side ind til Dimitrios Salpingidis, hvis afslutning mesterligt blev afværget af Costa Rica-målmanden Keylor Navas, en af kampens absolutte hovedrolleindehavere.

Den aktion vækkede publikum i Recife tilstrækkeligt til, at de kunne sende holdene til pause med en fortjent pibekoncert.

Anden halvleg blev indledt med en god chance til græske Georgios Samaras, men angriberen sendte sin afslutning lige på Keylor Navas.

Efter 52 minutter bragte Bryan Ruiz så liv i kampen med sin scoring til 1-0. Det lignede ellers en lidt halvkikset afslutning med indersiden, men det endte som en scoring helt ude ved stolpen, mens grækernes målmand, Orestis Karnezis, stod som en anden statue og så til.

Kort tid efter kunne Costa Rica-spillerne med en vis ret føle sig snydt for et straffespark, da Grækenlands Vasileios Torosidis ramte bolden med armen i eget straffesparkfelt.

Grækenland fik bedre betingelser for at lægge et massivt pres, da costaricanernes Oscar Duarte korrekt blev udvist midtvejs i anden halvleg, efter at han pådrog sig sit andet gule kort.

Costa Rica så ud til at klare frisag, men 15 sekunder inde i dommerens tillægstid gik det galt for holdet.

Indskiftede Theofanis Gekas afsluttede, og Keylor Navas kunne kun halvklare skuddet ud til Sokratis Papastathopoulos, der udlignede til 1-1.

Så måtte kampen ud i forlænget spilletid, hvor grækerne forsømte at udnytte den logiske fordel at være en spiller i overtal mod et dødtræt costaricansk mandskab.

Kort før tid havde Keylor Navas endnu en flot redning, da Konstantinos Mitroglou kom fri og afsluttede.

Afbrænderen tog åbenbart så hårdt på grækernes træner, Fernando Santos, at han brokkede sig til en bortvisning fra dommer Benjamin Williams før straffesparkskonkurrencen.

Her brændte Theofanis Gekas på grækernes fjerde forsøg, hvorefter Michael Umana sikrede Costa Rica sejren.