Cuba sætter militæret ind mod zikavirus

Skrevet af admin

22/02/2016

Dagens topnyheder

Cubas præsident, Raul Castro, beder nu hele den cubanske befolkning hjælpe til med at udrydde de myg af arten aedes, som bærer på den frygtede zikavirus.

Han har samtidig beordret 9000 soldater til deltage i kampen mod det lille stikkende dyr.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters mandag.

- Det er nødvendigt, at alle cubanere ser denne kamp som et personligt anliggende, skriver Castro i en officiel meddelelse til nationen.

Cuba har endnu ikke registreret nogen tilfælde af zikavirus, men virussen påvirker store dele af Latinamerika og Caribien.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har en forventning om, at virusset spreder sig til alle lande i Syd- og Nordamerika, bortset fra Canada og Chile.

- Den cubanske hær vil stille med 9000 soldater, heriblandt flere officerer og reserveofficerer, og den vil få støtte af 200 politimænd, skriver Castro.

Foruden at være præsident er Castro også øverstkommanderende for landets militære styrker.

Den cubanske regering arbejder ud fra en plan fra sundhedsministeriet, som ikke kun vil bekæmpe zikavirus, men også de andre myggebårne sygdomme denguefeber og chikungunya-feber.

I weekenden kunne man flere steder i Havana se folk fra militæret gå rundt og kontrollere brugen af gas mod myg flere steder i den cubanske hovedstad.

WHO erklærede 1. februar udbruddet af zika for en international sundhedsmæssig nødsituation med en "stor mistanke" om, at der er en sammenhæng mellem zikavirus hos gravide og mikrokefali, som er en lidelse, der resulterer i små kranier hos nyfødte.

Det er dog fortsat ikke sikkert, at virusset medfører mikrokefali, ligesom der ikke er fundet nogen vaccine.

/ritzau/Reuters