Cuba udleverer skat fra Hemingway til USA-forskere

Cuba har udleveret kopier af flere end 2000 dokumenter fra forfatteren Ernest Hemingway, som døde i 1961, til amerikanske forskere.

Den amerikanske forfatter boede på øen i 1940'erne og 1950'erne.

- Flere end 2000 dokumenter, der findes i originaler på museet Finca Vigia i Havana er nu for første gang tilgængelige for forskere i USA, efter at de er blevet digitaliseret og sendt til John F. Kennedys bibliotek og museum, skriver det cubanske magasin Contemporenea.

Finca Vigia ligger i byen San Francisco uden for hovedstaden Havana. Det var Hemingways hjem i en længere årrække, mens han boede på Cuba.

Blandt dokumenterne er et telegram fra den svenske Nobelpris-komité, der informerer forfatteren om, at han er blevet tildelt Nobelprisen i litteratur i 1954.

Af en meddelelse fra Kennedy-biblioteket i Boston fremgår det, at "skatten" blandt andet indeholder breve, pas, telegrammer, regninger og madopskrifter.

- Vi er glade for at kunne tilbyde disse kopier til forskere, da materialet giver et unikt indblik i Ernest Hemingways hverdagsliv, siger Tom Putnam, direktør for biblioteket i Boston.

Direktøren mener, at alle de personlige dokumenter er med til at menneskeliggøre den verdensberømte forfatter, og de giver en bredrede forståelse af Hemingway.

Ernest Hemingway, som begik selvmord 61 år gammel, efter at han var vendt hjem til USA, skrev nogle af sine mest kendte bøger på Cuba, deriblandt "Den gamle mand og havet", og "Hvem ringer klokkerne for".

/ritzau/AFP

Dagens Gossip