Cuba ville sende 240 ton våben til Nordkorea

Det nordkoreanske containerskib, som i sidste uge blev tilbageholdt i Panama, var lastet med gammeldags våben fra Cuba, der skulle til reparation i Nordkorea. Det hævder det cubanske udenrigsministerium.

Ifølge Cuba var skibet lastet med 10.000 ton sukker og 240 ton "forældede våben" - herunder antiluftskyts, ni raketter og to kampfly. Alt sammen er bygget i midten af 1900-tallet og stammer fra Sovjet-tiden, lyder det.

Mandag blev den 35 mand store besætning på det nordkoreanske skib anholdt, efter at de mange våben blev fundet på skibet, som forsøgte at sejle gennem Panamakanalen. Våbenarsenalet lå gemt under tusindvis af sække med sukker.

- Vi fandt containere, som formentlig indeholder avanceret missil-udstyr. Det er ikke tilladt. Panamakanalen er en kanal for fred, ikke krig, sagde Panamas præsident, Ricardo Martinelli, tirsdag.

Ifølge Panamas sikkerhedsminister, Jose Raul Mulino, har myndighederne fundet to containere med militærudstyr.

Han siger, at skibets nordkoreanske kaptajn pludselig blev voldelig, da containerne blev undersøgt. Ifølge politiet forsøgte kaptajnen at skære halsen over på sig selv med en kniv. Han ligger nu på hospitalet - uden for livsfare.

Ben Rhode, en amerikansk ekspert i nordkoreanske sikkerhedsforhold, vurderer, at selvmordsforsøget muligvis er et forsøg på at undgå en hård straf i Nordkorea.

Våbenfundet kan være en overtrædelse af FN's sanktioner mod Nordkorea, som blandt andet indeholder strenge regler for våbenleverancer.

Panamas sikkerhedsminister vil drøfte sagen med FN for at finde ud af, om besætningsmedlemmerne skal sigtes for våbensmugling.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip