Cubas udenrigsminister i USA: Tid til at løfte embargo

Cubas udenrigsminister siger mandag ved den nyåbnede cubanske ambassade i Washington, at normaliseringen af forholdet mellem USA og Cuba kun giver mening, hvis USA ophæver handelsembargoen mod landet.

- De historiske begivenheder, som vi gennemlever i dag, giver kun mening, hvis den økonomiske, kommercielle og finansielle blokade ophæves. Den er skyld i stort afsavn og ødelæggelse hos vores folk, siger udenrigsminister Bruno Rodriguez.

Udenrigsministeren taler ved den nye ambassade, hvor det cubanske flag er hejst for første gang.

Herefter skal han mødes med sin amerikanske modpart, John Kerry, i det amerikanske udenrigsministerium. Det er det første møde mellem udenrigsministre fra de to lande i Washington i 54 år.

USA's præsident, Barack Obama, har opfordret den amerikanske kongres til at ophæve handelsembargoen mod Cuba i forbindelse med, at de diplomatiske relationer til landet bliver genetableret.

Ifølge en talsmand fra Det Hvide Hus forventes det, at der vil være opbakning blandt både demokrater og republikanere i kongressen til at løfte handelsembargoen.

Hvis embargoen ophæves, vil det være første gang siden 1961, der kan handles mellem de to lande.

Rodriguez opfordrer også mandag til, at USA giver Cuba den amerikanske flådebase Guantanamo Bay tilbage. USA har lejet den siden 1903.

Der er endnu store forskelle mellem USA og det kommunistisk-styrede Cuba, og det forventes, at man kun langsomt vil gå hen imod en fuldstændig normalisering af det diplomatiske forhold mellem de to lande.

Men mandagens ceremoni ved den cubanske ambassade tæt på Det Hvide Hus i Washington er en milepæl på vejen dertil.

Under besøget i USA takker den cubanske udenrigsminister den tidligere præsident Fidel Castro for at være kommet så langt.

- Vi er kommet hertil takket være Fidel Castro, siger han.

Det er den tidligere præsident Fidel Castros yngre bror Raul Castro, som nu leder Cuba, og som i december sidste år blev enig med Obama om at normalisere forholdet.

John Kerry skal besøge Cuba i næste måned. Her skal han hejse det amerikanske flag ved USA's repræsentation i Havana, som mandag er blevet opgraderet til at være den amerikanske ambassade.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip