Cykelsporten må finde sig i doping-mistanken

Sådan er det bare, sporten ligger, som den har redt, konstaterer Danmarks Cykle Unions (DCU) direktør.

- Mistanken klæber til dem, der er bedst. Det er dagens orden i moderne cykelsport, lyder det fra Jesper Worre.

Det vil være en underdrivelse af kriminelt tilsnit, hvis man nøjes med at kalde Peter Sagans sejr i søndagens semiklassiker for flot. Ordet ’suverænt er kun delvist dækkende for den 23-årige slovaks kørsel i Gent-Wevelgem.

I finalen kørte han simpelthen fra et halsende kobbel af feltets skarpeste ’finisseurs, der sprintende måtte opgive at fange hans baghjul. Uden på noget tidspunkt at rejse sig fra sadlen, trampede han endda sekunder fra et aggressivt jagtende hovedfelt længere bagude. På målstregen tippede han balancepunktet og kørte de sidste meter stejlende på Cannondale-racerens baghjul.

Sejren er et godt eksempel på mekanismen i moderne cykelsport: Vinderens forbandelse. Han er god, ergo må der være tale om urent trav. I de tidlige forårsløb Milano-San Remo, E3 Harelbeke og Strade Bianchi kørte Sagan sig også på podiet.

- Kan man så være bekendt at have mistanke til Peter Sagan? Ja, det må han acceptere i denne her sport lige i øjeblikket, når han kører så stærkt, siger Jesper Worre.

- Efter så mange års historie og med de afsløringer, der stadig kommer, så er det vilkårene. Diskussionen var den samme under Armstrong, om han var ren eller ej. Hans egne aggressive afvisninger gjorde det ikke bedre set i lyset af hans indrømmelse. Så er det jo lidt svært for folk at stole på cykelryttere, der afviser doping. Michael Rasmussen og ikke mindst Rolf Sørensen er andre gode eksempler på, hvorfor det er sådan, begrunder DCU-direktøren, der håber, at vinderens forbandelse vil fortage sig med tiden.

Britiske Team Sky er et andet offer. De blå-sorte ryttere dominerer felterne, som en flismaskine behandler haveaffald. Søndag lukkede Chris Froome og Richie Porte Criterium International som nummer et og to. Når et hold kollektivt kværner de andre i stykker, er mistanken begrundet, advarer Worre. Det minder om tidligere tiders holddoping.

- Jeg tror, Team Sky accepterer mistanken, og deres opgave nu er at gøre rigtig meget for at forklare, hvad de gør anderledes. Hvis det, de gør, virker, og de er rene, så kommer det til at danne skole for fremtiden. I år var de f.eks. på højdetræningslejr, inden de kørte Milano-San Remo og videre til klassikerne. Plus hver rytter har en personlig træner. Det er meget anderledes i forhold til andre hold, hvor det langt fra er perfekt. Der er grundlag for forbedringer, og Team Sky kan faktisk have et legalt forspring, siger Worre, der ikke tror på, at holddoping finder sted i 2013.

Der er dog stadig individuelle ryttere, der tager den kemiske genvej, mener han. Derfor må de suveræne finde sig i sejrens bismag, der også udspringer fra egne rækker, lidt endnu.

- Der bliver snakket og analyseret på hans kørsel internt i cykelkredse. Oven i ser det ubesværet ud. Så må han altså leve med en mistanke, og at der bliver skrevet ting på internettet, konstaterer cykeldirektøren.

 

 

 

Dagens Gossip