Cykelsti af solceller i Holland virker langt bedre en forventet

For seks måneder siden anlagde nogle hollandske ingeniører en helt ny type cykelsti.

På en 70 meters strækning integrerede de solpaneler i selve cykelstien.

Håbet var, at denne verdens første cykelsti af solceller ville generere strøm nok til, at det i fremtiden kan give mening af gøre det samme på andre strækninger. Nu overgår resultaterne fantasien. 

På de seks måneder har stien genereret nok strøm til at forsyne en normal husholdning med strøm i et helt år. Stien har genereret 3.000 kWh, og herhjemme skriver Energistyrelsen, at man gennemsnitligt skal regne med at bruge 1000 kWh per person i en husholdning.

- Hvis vi oversætter det til et årligt regnskab, forventer vi, at stien genererer mere end 70 kWh per kvadratmeter per år. Så bare forestil jer, hvis vi dækkede alle vores veje med det her, siger Sten de Wit, som er talsmand for firmaet bag, SolaRoad til sciencealert.com.

Stien består af solpanelerne, som er lagt ned i vejen mellem glas, silicone, gummi og beton. Hvert panel er forbundet til hinanden og strømmen bliver lige nu brugt til at “fodre” gadebelysningen nær ved.

Over 150.000 cyklister har kørt over stien indtil videre, og det er ganske sikkert at begive sig ud på panelerne med sin tohjulede, forsikrer ingeniørene.

Dagens Gossip